Семейните психолози съветват новоизлюпената майка да излиза с приятелки на клуб, пазар или клюки поне веднъж седмично. Това обаче е истинско изпитание за татковците, които трябва да останат и да се грижат за малкото човече. Първоначално всичко изглежда под контрол и дори да гледате бебето все едно е извънземно, дошло от друга планета, след първите минути на опознаване ще разберете, че няма причини за страх. Проблемите са налице, когато изненадващо мъничето започне да плаче. Тази атака прилича почти на двойно подаване, от което голът във вашата врата е 100% сигурен. Как да се справите с положението?

Правилата на татко
Важно е, след като мама излезе, да установите няколко собствени правила. Запомнете, че детето свиква бързо с всичко, което му предложите. Забавлявайте се, а когато дойде време за сън, преоблечете го и го сложете да спи. То бързо ще се нагоди към обстановката. В случай че пуснете телевизора в стаята, в която е креватчето, мъничето няма да има нищо против, стига да не викате срещу малкия екран. Ако пък пазите пълна тишина и спокойствие, малкото ще се събуди дори при първия малък шум.

Малкият манипулатор
Най-вероятно първата ви реакция, след като бебето плаче неудържимо, ще е да се обадите на любимата си и да я помолите с жалостив глас за помощ. Стегнете се! Едва ли сте преживели подигравките в училище, сбиванията на улицата, несгодите в казармата и най-вече загубите на любимия си футболен отбор само за да се прегънете пред едно ревящо бебе. Преди всичко никога не отивайте до креватчето веднага щом чуете първите ридания. Бебето може само да ви изпитва. Ако се поддадете на коварния му план, то ще установи, че тичате веднага на повикването и ще ви манипулира безпощадно. Проявявайте хитрост и търпение.

Утеши ме, татко
Ако бебето обаче плаче дълго и сърцераздирателно, не бива да го оставяте. Не се плашете и го гушнете. То не е толкова крехко, колкото изглежда, и няма да го счупите. Важно е да разберете коя е причината за неговото недоволство.


Възможно е в стаята на малкото да е прекалено топло. Ето защо отворете прозореца. Децата имат нужда от свеж въздух и спят по-спокойно на хладно и в проветрено помещение. В случай че това не помогне, повдигнете завивката и го съблечете. Махнете пелената за еднократна употреба. Често малчуганите плачат през нощта, защото са мокри или искат просто да поритат. Внимавайте! Понякога децата чакат момента, в който да свалите ританките им, за да се изпишкат. Затова докато е събуто, подръжте го няколко минути над гърнето. След това го облечете и завийте и то сладко ще заспи.
Ако попитате половинката си какво би направила в тази ситуация, тя може да ви посъветва да измиете бебето с хладка вода. Някои деца обожават това. Все пак обаче не рискувайте, ако не сте напълно сигурен, че причината за плача е именно претопляне.
Гладът също може да се окаже достатъчен повод малкият ревльо да ви държи буден в 1 ч. посреднощ. Докато той няма зъбки, най-добре е да яде, когато пожелае. Не мислете, че правите нещо грешно, ако сте го хранили преди час. Предложете му шишето с добре затоплена майчина кърма. Ако бебето жадно пие, значи скоро всички отново ще са в леглата. Не забравяйте обаче, преди това да го обърнете по корем, за да се оригне.
Биберонът е последният, но и най-стар метод за успокоение. Той помага, стига мъничето да не е гладно или жадно.

Д-р Пенка Цочева
педиатър