Кърменето изглежда акт, в който роля има единствено мама. Обикновено тя се подготвя за него още през бременността.


Дали кърменето изолира таткото и го отдалечава от бебето?

Филип Ясенов, 28 год., баща на Каролина – 3 мес.:
Още преди раждането моята любима твърдо беше решила да кърми дъщеря ни. Отначало аз се безпокоях как това ще се отрази на връзката ни, дали няма да бъда изолиран. Не приемам и кърменето да става на публично място. Много бързо обаче всичките ми въпросителни изчезнаха. Осъзнах, че кърменето е най-естественото нещо на света. То дори обогати любовта ни – в тези моменти гледката е изключително умиляваща.


Експертно мнение
Някои бъдещи татковци се страхуват, че кърменето ще промени отношението към любимата им и че те никога повече няма да гледат на гърдите й като на ерогенна зона.
Тези представи са напълно несъстоятелни. Кърменето не затваря вратата пред секса. Напротив, то може да повдигне самочувствието на майката и в сексуално отношение, защото я убеждава, че е пълноценна жена. Проучване показва, че един от десет бащи опитва... кърмата на партньорката си. Прави го по-скоро от любопитство. Въпреки че доста татковци по някакъв начин се чувстват изключени от този свят акт, повечето са доволни, че поне за него не носят отговорност. По-ентусиазираните бащи се опитват да се включат, като настояват през нощта да дават на бебето изцедена кърма. Това обаче може да се отрази неблагоприятно на процеса, особено в началото, докато майката и бебето формират уменията си.

Таткото може да обогатява връзката с бебето по друг начин – да помага при къпането, да сменя пелената, да гушка мъничето, да му пее... През нощта той може да изчака края на кърменето и след това да върне бебето в креватчето (ако не е от сънливците, които не приемат съня на „порции“). Действията в екип укрепват връзката между младите родители.
Преди раждането мъжът не може да си представи колко сложно и изпълнено с емоции може да е кърменето за мама. Но каквато и да е реакцията му за това как храните бебето, бъдете сигурна, че той благоговее пред уменията ви да сте любеща майка.

Как Той може да помага
Не изолирайте таткото, когато става дума за кърменето. Той може да ви помага. Как?
 Възлагайте му логистични функции – да набави предпазители за зърната, помпа, подложки за гърдите и всичко, от което се нуждаете за този процес.  
 Помолете го да потърси помощ, докато се измъчвате как да регулирате процеса – например да се свърже по телефона с консултанти по кърмене или с педиатъра.
 Поставете му задачата да надписва контейнерчетата с изцедена кърма, преди да ги сложи във фризера. Може да му възложите и да следи срока им на годност.