Понякога партньорите, които имат проблеми със секса, се нуждаят от специализирана помощ. Консултацията със сексолог е правилната стъпка. Какво се обсъжда на нея?


Сексуална консултация – звучи като дълги и уморителни разговори с лекаря и опити за психотерапия. Съмненията са налице – могат ли след няколко разговора нарушенията в сексуалното изживяване да изчезнат и удоволствието от секса да се съживи?

Това може да стане! Лечебните сеанси не могат да променят коренно никого, но дават възможност за изненадващо проникване в собствения интимен свят.

Кога е нужна?
Консултацията със сексолог е нужна, когато имате чувството, че не можете да се справите сами със сексуалните си проблеми. Независимо колко сериозни са те, колкото по-рано потърсите професионална помощ, толкова по-лесно ще се намери решение. Най-често до помощта на сексолог се стига при т. нар. функционални нарушения. При мъжете това са проблеми с ерекцията и преждевременната еякулация, при жените – нарушен оргазъм, липса на либидо, болезнен полов акт и нежелание за сексуални контакти.

Има ли сексуален проблем?
Кога сексуалното нарушение се превръща в проблем, зависи от собственото усещане. Това, което някой преценява като проблем, изискващ лекарска помощ, на друг може да изглежда нещо маловажно и преходно.
Ако обаче желанието за лечение стане доминиращо в живота, има опасност да се търсят проблеми и там, където всъщност ги няма. Например в случаите с "липса на сексуално влечение" – почти никога при една двойка мъжът и жената нямат еднакво желание за секс, още повече едновременно. Ту единият е уморен от недоспиване, ту другият е отдаден в мислите си на работата. Тогава се налага двете страни “да преговарят" и всяка да уважи потребностите на другата.

И двамата ли да са на консултацията?
По принцип участие и на мъжа, и на жената на консултацията е необходимо, когато и двамата се отнасят сериозно към проблема и заедно търсят решението му. Често при срещата със специалиста партньорите чуват за първи път какво мисли и чувства другият. Съществува убеждение, че при секса единият е наясно какво харесва другият. В действителност това не може да се изисква от никого. Жена, която се дразни от формалната и твърде кратка любовна игра на партньора, трябва да сподели това с него.
В повечето случаи е безсмислено партньорът да се принуждава да участва в консултацията. Ако не се налага общо лечение, би трябвало само да има желание проблемите да се обсъждат съвместно и да се помисли за възможното им решение.

Откъде идва несходството?
Често сексуалното разминаване е израз на по-дълбоки, сериозни проблеми, на дълготрайни конфликти между партньорите. Отказът от интимна близост от страна на жената може например да прикрива борбата й за надмощие. Понякога сексолозите установяват, че след появата на детето много родители забравят, че въпреки новата си роля те си остават мъж и жена.
Отрицателно въздействие оказва и липсата на готовност да се разговаря с партньора за сексуалните предпочитания и желания, както и за различията в мненията и обидата от неразбирането. Това застрашава сериозно връзката – който преглъща всичко и се затваря все повече, постепенно се отдалечава от партньора.

Как се провежда лечението
Ще се разочаровате, ако вярвате, че от консултацията ще научите най-пряката пътека до "правилния" секс. Целта на това посещение е с помощта на специалиста да се открият и дефинират собствените потребности. Какви са копнежите на партньорите и как те могат да се осъществят. Най-честото желание на двойките е да бъдат обичани и желани. В началото почти всички нямат представа какво не е наред между тях.
Защо тялото не се подчинява на командите на главата. С помощта на лекаря скритите причини излизат наяве. Обикновено се установява, че провалът в леглото не може да се разглежда изолирано от цялостната връзка. Натрупването на конфликти винаги се отразява и на сексуалните отношения. Когато проблемът се задълбочи, трудно ще се отстрани – страхът от повторно фиаско в леглото води до нов провал. От този омагьосан кръг двойката може да се измъкне само ако успее да преодолее стреса, породен от стремежа към успех на всяка цена. Това се постига най-добре, ако се преосмисли мястото, което заема сексът във взаимоотношенията. Много от двойките със сексуални проблеми са напълно обсебени от мисли за това. Ако успеят да разберат, че наред със секса в живота има и други, също толкова значими неща, кризата ще е наполовина преодоляна.
Често мъжете са обременени от разпространените митове за сексуалната им мощ. Не е зле да се напомни, че при интимните отношения не се покриват определени норми, а се живее според собствената сексуалност. Каква е тя – точният отговор могат да дадат само засегнатите.