Над 100 милиона мъже по целия свят имат проблеми с ерекцията. Рядко някой признава това и ако го направи, то ще е под сурдинка. Мъжете са свенливи, когато става въпрос за едно от най-големите им достойнства – потентността.


Проучванията показват, че в световен мащаб и в България в частност представителите на силния пол имат проблем с изпълнението на една от най-важните си функции – секса и оттам създаването на деца. Един на всеки десет мъже страда от полова немощ. Без секс трудно може да има сперматозоиди, а без тях е невъзможно да се направи бебе. Добрата новина е, че повечето мъже, които имат проблеми с ерекцията, не са загубили репродуктивната са способност.

Лошата пък е, че с всяка изминала година все повече нараства броят на потомците на Адам, които не се справят добре в леглото. Обяснението е просто – причините, които предизвикват тези проблеми, се увеличават.
Д-р Анелия Томова, главен асистент в Клиничния център по ендокринология към Специализираната болница по ендокринология, разказва пред “9 месеца” какво предизвиква проблемите с ерекцията при мъжете и какъв е начинът дори и при такива случаи една двойка да си направи бебе. Тя споделя, че всеки втори пациент в центъра има подобни трудности, но въпреки това ситуацията може да се овладее.

Проблеми с ерекцията обикновено имат мъжете след 40-ата си година. Те обаче не се обръщат към лекар при първите симптоми. Причината е, че т. нар. силен пол е много стеснителен. Според д-р Томова 1 от около 20 мъже се престрашава да прекрачи лекарския кабинет, докато при най-малките смущения в цикъла жените хукват към медицинския център.

Кога вече е време
Дори и при най-незначителните сигнали мъжът трябва да потърси специалист, съветва д-р Томова. Добре е да се консултира с андролог, ендокринолог, сексолог или уролог. Разбира се, на всеки се случва да се издъни в леглото, но ако това се повтори няколко пъти, може да е сигнал, че нещо не е наред. Колкото по-рано се изясни причината за фала, толкова по-ефективно ще е лечението.

Причините
Три са причините мъжът да страда от полова слабост – физически, психични и смесени. Болните от захарен диабет или с високо кръвно налягане, както и преживелите различни травми на гръбначния стълб или на таза често се сблъскват с този проблем. Понякога невъзможността за ерекция може да е само един от симптомите на друго, по-тежко заболяване. Ето защо фактът не бива да се подминава с лека ръка. Психичните задръжки, умората и стресът са идеалните предпоставки за поредното неприятно фиаско в леглото. Пушенето, употребата на алкохол и различни лекарства също имат значение и могат да доведат до подобни проблеми. Ако мъжът има неприятности в работата или в семейството, често и потентността му е засегната. След премахването на дразнителя нещата се нормализират.
Рядко са случаите, при които мъжът губи ерекцията си за цял живот. Това става след тежки травми или заболявания, които не могат да се контролират.

Лечението
Лечение на проблемите с ерекцията все още не е открито. Това, разбира се, не бива да звучи като погребална камбана. В много случаи лекарите успяват да установят причината за мъжката слабост и да я премахнат.
Здравословният живот, спортът и доброто хранене също са от голямо значение.

Виаграта
Преди повече от 5 години световната преса гръмна – открито е ново лекарство срещу половата немощ. Милиони мъже въздъхнаха с облекчение и вече не се притесняват как ще се представят в леглото. Според д-р Томова виаграта не е лечение на половата слабост, а единственият начин мъжът да прави секс, следователно да създаде дете. “Вземайте синьото хапче (виагра) само когато има подходящ сексуален стимул”, съветва тя. Лекарството се пие 30–40 минути преди полов акт. Таблетката разширява кръвоносните съдове, което стимулира ерекция. Веднага след радостта от откритието се появиха и първите резерви към безопасността му. В някои страни дори съобщиха за смъртни случаи. “Мъжът може да взема виагра, ако няма сърдечно-съдово заболяване”, обяснява д-р Томова. “Преди време направихме проучване за влиянието на това хапче върху наши пациенти. Оказа се, че повечето от тях са много доволни и само при един–двама се появи леко главоболие”, разказва тя.
Синьото хапче е идеален помощник при създаването на бебе, категорични са специалистите. То подпомага само ерекцията и по никакъв начин не може да повлияе негативно върху плода.