Може ли в първите месеци на бременността сексът да причини аборт? По принцип сексът през 9-те месеца е безопасен. Наложително обаче е да го избягвате, ако вече сте имали спонтанен аборт. Вашият лекар ще прецени кога може да възобновите чувственото удоволствие. Обикновено това става, след като усетите първите движения на плода. Въздържане се налага и при кървене от матката или при коремни спазми.

Могат ли сексуалните контакти да предизвикат инфекция?
Подобен страх е неоснователен. Докато околоплодният мехур е цял, сексът е безопасен. Промените в имунната ви система могат да доведат обаче до появата на соор (млечница).

Дали бебето в корема чува възторжените възгласи на мама и татко по време на половата игра?
Да, след 24-ата седмица бебето може да реагира на шум отвън. Така то усеща, че става нещо, но очевидно няма да разбере какво. Ако сексът ви доставя удоволствие, ендорфините (хормоните на щастието) ще проникнат през плацентата от вашето кръвообращение в бебето и то ще получи своята порция щастие.

Може ли сексът да причини преждевременно раждане?
Това е възможно, но в много редки случаи. При оргазъм се повишава нивото на хормона окситоцин, който може да предизвика контракции. Някои съставки на сперматозоидите пък могат да ускорят съзряването на маточната шийка и да предизвикат раждане. Ако вече сте имали преждевременно раждане, избягвайте половите контакти в напреднала бременност. Най-добре е да се вслушвате в сигналите на тялото си. Ако след акта получавате контракции или не се чувствате добре, обърнете гръб на секса. Ако сте здрава и нямате оплаквания след това, забравете тревогите – зелен светофар за секса...

Кога е най-безопасно да се възобнови сексът след раждането?
Важно е да изчакате кървенето окончателно да спре, а това при някои жени може да трае няколко седмици. Шевовете след малки оперативни намеси, например епизиотомия, обикновено зарастват до една седмица, но мястото е чувствително около три седмици.

Не е както преди...
Не се терзайте, ако не изпитвате нужда от секс наскоро след раждането. Почти 50% от младите майки се чувстват като вас. Повечето двойки възстановяват нормалния си полов живот през първите три месеца, но не са малко и тези, които една година след раждането все още правят секс по-рядко.

Кога ще сте готова отново за секс?
Най-подходящия момент ще определите заедно с партньора си. Ако актът ви причинява болка, потърсете съвета на лекар, за да се отстранят евентуални увреждания на влагалището или перинеума. Добре е да споделите със специалист притесненията си, свързани с продължаващи безпокойства в секса, преди да се задълбочат и да се отразят на взаимоотношенията ви с партньора.

И при таткото не е същото...
Не само майките имат проблеми със секса след раждането. При 15% от бащите либидото също намалява. Опасението, че актът причинява болка на партньорката, е основната причина, която понякога може да доведе до по-дълготрайни смущения.