Още преди да се роди бебето ви, в него са кодирани качества от характера на мама и татко. Но все пак то е самостоятелно същество със свои черти. Бебето започва да проявява индивидуалната си същност още в първите месеци. Наблюдавайки неговите реакции, израза на лицето му и езика на тялото му, майката може да определи в голяма степен и неговия темперамент. А това ще й помогне в общуването с детето.

Кроткото
Вие настина сте щастлива майка, ако детето ви е сред т. нар. “кротки бебета”. Те не нервничат и сравнително добре понасят викове и шум. Бръмченето на прахосмукачката или звънът на телефона не ги плаши, а дори събужда любопитството им. Имат добри приспособителни възможности и се нагаждат безпроблемно към промените в обстановката. Любопитни са към всяко ново нещо и го приветстват не с плач, а с ококорени очи. Спокойни са и няма да ви будят често през нощта със сърцераздирателен рев.


Това идеално бебешко поведение излиза извън контрол само когато малчуганът се разболее. По разликата в реакциите му може да познаете първите сигнали на започваща болест. И бъдете нащрек! Колкото и търпеливо да е вашето бебе, не прекалявайте с проявите на любов. Не допускайте гушкането и целувките да станат дразнещи и изморителни.

Ревливото
Бебето с капризен темперамент често плаче и лесно се плаши. То бързо се стряска от всеки шум и бръмчене. Може да се разреве и при най-малкото неудобство – при затягане на колана към столчето за кола, при обличане или къпане. Трудно се приспособява към всичко ново, а види ли непознати, изпада в паника. Не може да заспи извън собственото си креватче, а нощният му сън е неспокоен. Често се буди и си търси биберона.


Все пак не съдете прекалено строго ревливото си бебе и не го обвинявайте. Неговото недоволство не може да се преодолее с укори и заплахи, защото това само ще го направи още по-напрегнато и неутешимо. Забавлявайте го с песни, игри, весели физиономии. Притъпете всеки дразнител и се опитайте да вдъхвате увереност на детето. Намалете осветлението, сведете шумовете в стаята му до минимум.
Опознайте темперамента на вашето бебе и го обикнете. Само така ще му помагате да преодолява притесненията и плача. И не забравяйте, че понякога полюсите се обръщат и ревльото може да стане кротък тийнейджър.

“9 месеца”