Четенето има благоприятен ефект върху вашето дете. Това е занимание, което стимулира ума и развива въображението. Заедно с това то помага за емоционалното развитие на малкото човече. Отделяйте най-малко 20 минути на ден, за да четете на бебето. Повечето детски книжки са кратки и отнемат съвсем малко време, затова разпределете четенето сутрин, обед и вечер – така задачата няма да ви се струва непосилна. Ако не можете да сте непрестанно с детето, помолете този, на когото го поверявате, да му чете. До 6-месечна възраст повечето деца показват слаб интерес към четенето, но бъдете сигурни, че думите ви ще стигнат до вашето дете.


Създавайте на бебето приятни спомени. Прегръщайте го, дръжте го в скута си или го поставяйте да лежи заедно с вас на леглото, докато му четете. Добре е да му казвате как да се отнася към книгите. Обяснете му, че те са специални вещи, които не бива да се дъвчат, късат или драскат. Може да решите въпроса, като давате на детето залъгалки, които отвличат вниманието му.

В случай че детето е по-голямо, но няма желание да чете, не го насилвайте. Рискувате да го отегчите. Ако слънчицето ви започне да губи интерес, докато му четете, привлечете вниманието му, като преправяте гласа си, смеете се и внасяте разнообразие в сюжета. Със сигурност ще забележите, че любопитството му се е възобновило.