Справянето с детските гневни изблици на обществени места може да бъде изключително напрягащо и смущаващо. Обикновено имаме усещането, че хиляди съдии оценяват родителските ни умения въз основа на риданието на детето и в същото време ни упрекват грубо за нарушаване на собственото им спокойствие.

Ето някои предложения за избягване и справяне с тези избухвания през бебешкия пубертет:

Планирайте предварително и имайте реалистични очаквания

Трябва да изготвите план за действие, преди да влезете в окопите. Добре е да сте наясно с какво можете да се справите в компанията на детето. Вероятно то е способно да издържи спокойно времето, необходимо за една задача, но не и за пет. Проверете графика си.

Може за вас да е удобно да отидете на пазара или на партито в определен час, но той да съвпада с времето за следобеден сън или хранене на детето? Вероятността раздразнителното и гладно хлапе да избухне заради разтопена шоколадова бисквитка или просто защото мрази столчето за кола е почти сигурна, затова планирайте прецизно.

Ако се налага да излезете по времето за хранене, носете със себе си лесно за консумация меню и отделете известно време малчо да похапне, преди да се заемете с другите задължения.


Задайте очаквания

Разкажете всичко, което предстои, преди да тръгнете към желаното място – какво се очаква от детето, какво се очаква от вас, къде всъщност отивате. Включването на детето в процеса е чудесен начин да му обясните какво следва и да поставите ясни насоки за това какво е редно да бъде неговото и вашето поведение. Ако детето ви говори, помолете го да ви повтори това, което сте казали, за да сте убедени, че е разбрало.


Включете детето в работата

Мъниците обичат да се вживяват в ролята на отговорни възрастни. Дайте им задачи в зависимост от реалните им способности. В супермаркета – да поставят продуктите в количката, да подредят зеленчуците по цвят или да преброят плодовете. Какво ще кажете да планирате заедно вечерята? Нека детето да измисли необходимите съставки. Така, не само заздравявате връзката с детето си, но и му помагате да развие критично мислене, основни математически умения, припомняте си цветове, плодове и други.

 

Децата обичат да се забавляват

Освен това обичат всичко, което ги забавлява. Вземете със себе си играчка (лесна за носене) или се забавлявайте заедно с гледките, звуците и миризмите на заобикалящия ви свят. 

 

Ако все пак се стигне до гневен изблик

Ако детето ви започне да хленчи или се разстрои за нещо, демонстрирайте съчувствие и уважение към неговите емоции. Обяснете му причината, поради която не може да получи това, което иска в момента. Ако въпреки всичко детето избухне в гняв, не се опитвайте да осъществите пълноценна комуникация. В такива моменти то дори не ви слуша. Не забравяйте, че детето  има нужда да се освободи от напрежението, независимо от това, което казвате или правите вие. Случва се родителите да бъдат безпомощни в подобни ситуации.Не реагирайте на избухването и се опитайте да запазите спокойствие – истериите така утихват по-лесно. Ако подходите твърде рязко, то ще разбере, че това е чудесен начин да привлече вниманието ви и ще го опитва отново в бъдеще. Опитайте да намерите уединено място, където да му дадете време и възможност да се успокои. Чак след това му обяснете какво смятате, че се е случило, изяснете причината, поради която детето не бива да прави това, което вече е сътворило, отново.  Сигурни сме, че се стараете да удовлетворявате основните нужди на детето ви и то разполага с достатъчно почивка, хранене и игра. Това е чудесно, защото е предпоставка изблиците на гняв да бъдат все по-редки и разбира се, да избледнеят..