Предлагаме Ви тест с проверени в действителността отговори, за да се справите ловко с най-сложните въпроси и ситуации.

Вашето 2-годишно момиченце обича да наблюдава как сменяте пелените на малкото му братче. “Какво е това?”, пита то, като сочи пениса. Вие отговаряте:
А. Това нещо ще те намокри цялата, ако не му сложим пелената!
Б. Това е пенис. Момчетата имат пенис, а момичетата – влагалище.
В. С това бебето пишка.
Отговор Б. Дори да продължавате да се борите с пуританската си нагласа, най-далновидното е още от самото начало да назовавате половите органи с точните им имена.
Децата на тази възраст искат да са сигурни, че тялото им не е по-различно от тялото на останалите хора. Затова е добре, ако в общуването с детето всеки използва една и съща дума. Още от най-ранна възраст да му се казва: “Това е ръката ти, а това са пръстите ти.”
След това да се стигне до гениталиите и без употребата на завоалирани понятия като “пиш-пиш”. Това води до объркване и първото послание, което стига до детето, е, че има нещо особено, свързано с тези части на тялото. Използвайте точните думи.

Вашето 3-годишно дете иска да знае откъде се е появило бебето в корема Ви. Вие му казвате:
А. Щъркелът го донесе.
Б. Мама и татко го направиха.
В. Защо не изядеш една вкусна бисквитка?
Отговор Б. Въпреки че не съществува само един
отговор на този въпрос, добре е да назовете истината по прост начин. Малките деца имат конкретно (буквално) мислене. Затова, като им разказвате за щъркела, дори и на шега, ще ги объркате.
Когато на първите въпроси за секса, задавани от детето, давате прости отговори, основани на фактите, Вие полагате основите на бъдещ диалог. Разговаряйте с малкия човек, не му изнасяйте лекция. Когато отговаряте искрено, детето ще знае, че може да Ви се доверява и да Ви пита за всичко и в бъдеще. Ако избягвате или се изплъзвате от неудобната тема, Вие предавате посланието: “Не ме питай!”

Ако по-късно детето иска да знае как мама и татко правят бебето, Вие отговаряте:
А. Питай татко.
Б. Татко пуска семето си, наречено сперма, в мама.
В. Татко вкарва пениса си във влагалището на мама. Това означава да правят секс.
Отговор Б. За начало Вашето дете има нужна само от обща информация, а не от технически подробности. Ако по-късно то иска да знае повече, може да се впуснете в по-детайлни обяснения. Обикновено подходът на родителите е “всичко или нищо”. Когато детето Ви пита защо коремът Ви се уголемява, не изпадайте в подробности за деленето на клетките. Кажете му, че бебето расте в матката и затова коремът става по-голям. Не обяснявайте повече.
А ако детето настоява за отговор, докато сте в магазина? Обещайте, че ще му обясните, когато се приберете вкъщи.
Придобиването на познание означава детето да разбира кога и къде една тема е уместна. Когато вече сте у дома, не се опитвайте да се изплъзнете. Започнете разговора с думите: “Спомняш ли си, че попита как бебето се настанява в корема на мама…”

Вашето 3-годишно момче иска да знае дали и то може да има бебе. Вие:
А. Смеете се.
Б. Уверявате го, че ако наистина иска, може, но когато порасне.
В. Казвате му, че само мама може да има бебе.
Отговор В. Този наивен въпрос може да предизвиква умиление у Вас, но за 3-годишното дете той не е шега. То няма да разбере защо не може да има бебе, освен ако не му обясните причината. Това не е въпрос за секса, а за възпроизводството на човека. Момченцето иска да знае откъде се появява бебето. Може да му кажете, че мама го ражда, а когато порасне, той може да стане татко и да помогне за създаването на бебето.
Ако малкото момче се чувства измамено, това налага да седнете и да му разкажете за ролята на бащата – как таткото се грижи за бебето.

Докато свиквате 3-годишното дете да ходи на гърне, вратата на тоалетната е отворена. Един ден то пита дали може да докосне пениса на татко. Бащата трябва:
А. Да изкрещи: “Не, изключено!”
Б. Да започне да затваря вратата на тоалетната.
В. Да каже “Не” и спокойно да обясни защо.
Отговор В. За малкото дете няма разлика между крак, врат, полов член – те са просто части от тялото. То също така не може да разбере защо такъв въпрос може да сконфузи някого, особено мама и татко.
Когато детето пита за частите на тялото, родителите се чувстват доста неудобно. Може да ви е трудно да се справите с въпроса. Всъщност отдава ви се добра възможност да започнете да обяснявате значението на думата “неприкосновено”. Стандартното определение е, че всичко, което банският костюм скрива, е лично. Може да добавите и че обикновено хората не показват тези зони от тялото си, когато са извън банята, и не позволяват на другите да ги докосват. Обяснете на детето, че не бива да се притеснява, когато мама го къпе или когато лекарят го преглежда.
Какво и кога да научи за секса
Всяко дете е различно и има своя собствена “програма” на развитие, но обикновено въпросите му следват достигнатия етап на познание.
От 2 до 3 години. Запознайте го с точните думи за нещата, като “пенис” и “влагалище”.
От 3 до 4 години. Обяснете му откъде идва бебето. Не е нужно да се впускате детайлно във възпроизводството на човека, а по-скоро да направите пространствено описание. Може просто да кажете: “От матката на мама”.
От 4 до 5 години. Разказвайте как се ражда бебето. Придържайте се към буквалния отговор: “Когато ти беше готов(а) да се появиш на бял свят, матката те изтласка навън през влагалището на мама.”
От 5 до 6 години. Дайте му обща информация за това как се правят бебетата. (“Мама и татко ги правят.”) Ако детето настоява за повече детайли, тогава обяснете: “Миниатюрна клетка в организма на татко, която се нарича сперматозоид, се свързва с миниатюрна клетка в тялото на мама, която се казва яйцеклетка.”
От 6 до 7 години. Добре е да разбере в основни линии за половото сношение. Може да му кажете: “Природата (или Господ) е създала мъжкото и женското тяло така, че те да си пасват като парчета на пъзел. Когато пенисът се настани във влагалището, сперматозоидите, подобно на попови лъжички, изплуват от пениса и се придвижват нагоре към яйцеклетката.” Добавете, че сексът е част от взаимоотношенията между мъжа и жената, например: “Сексът е един от начините да се покаже обичта.”
От 8 до 9 години. Че сексът е важен, вероятно детето вече е научило от медиите и приятелите. На тази възраст то може да разбере просто обяснение по всяка тема, включително и изнасилването. (“Спомняш ли си, когато говорихме, че сексът е израз на любовта? Изнасилване е, когато някой накара друг човек насила да прави секс и това е нередно.”)
От 9 до 11 години. Запознайте го с промените, които настъпват през пубертета. Бъдете подготвена да разговаряте с Вашето дете в повече детайли по теми, свързани с половото общуване.
12 години. В този период детето формулира свои ценности. Насочете информацията, която то получава от приятели и медии, в правилния контекст.