От няколко седмици 2 ½-годишната Юлия има конкурент вкъщи – Сашко. Привързаността на малкото дете към новопоявилото се бебе у дома се развива бавно – трябва да се преживеят няколко различни етапа.

Любопитство
Юлия наблюдава малкото си братче с изследователски интерес. Какво ли може то? Тя пипа върха на нослето му с едно пръстче, натиска го леко и бебето започва да мърка. Понякога плаче.


Жалко – не става за игра...
Съвет към родителите. Не се страхувайте – каката няма да направи нищо лошо на бебето. Радвайте се, когато иска да играе с него. Поощрявайте интереса й към бебето. Разбира се, не я оставяйте без наблюдение, за да избегнете евентуални инциденти.
Юлия: И аз като мама си имам бебе – моята кукла. Тя е с истинска коса, ама пелените й не миришат. Когато не ме слуша, я хващам за врата и я хвърлям в ъгъла. След това ми става мъчно за нея и пак я вдигам.

Завист
Бебето трябва често да се подсушава и тогава малкият Сашко е обект на вниманието и грижите на мама. Понякога и Юлия има нужда от чиста пелена за еднократна употреба, но това става на бърза ръка, в движение. Защо мама гушка така нежно бебето, докато то заспива. Прелестни моменти, които момиченцето трудно понася!
Съвет към родителите. Малките едва не се разкъсват – те искат да получават същото отношение, което има към бебето, и същевременно не са съгласни да се откажат от нито една от привилегиите си. Не се плашете, ако по-голямото дете изкарва яда си на куклата или на друга любима играчка. То няма да е така грубо към истинското бебе. Отделяйте специално внимание на по-голямото дете. Макар и за кратко изразявайте с повече нежни думи обичта си към него – имайте предвид, че за разлика от бебето, то добре разбира какво му казват мама и татко...

Атака с чар
Според виенския психолог Конрад Лоренц малките превземат възрастните по схемата: огромни очи, малко носле, кръгло личице. Възможно ли е някой да не обича бебе?! Даже и по-големите братя и сестри, макар и още да не са навършили три години...
Съвет към родителите. Представете си, че намирате новата симпатия на мъжа си (на жена си) привлекателна и в същото време бихте я (го) удушили. Точно така се чувства сега Юлия. Влезте в кожата й и бъдете снизходителни към ревността й. Най-добре е да не издавате недоволството си.
Юлия: Татко трябва да върне обратно бебето в болницата. Приготвила съм столчето за колата, в което да го сложи. Сашко е толкова сладък, сигурно някой ще го хареса и ще го вземе. Аз нямам повече нужда от него.

Криза на любовта
Юлия преживява особено тежко моментите, когато мама кърми Сашко. Тя усеща колко близко е бебето до нея и се чувства изолирана от този тандем. Тогава измисля всевъзможни начини, за да привлече вниманието на мама – катери се например по шкафа, напълва гащите, изхвърля дистанционното през прозореца...
Съвет към родителите. Не се карайте на по-голямото дете, когато то търси отдушник на ревността си. Дори да ви е трудно да се сдържате яда си, проявявайте разбиране – то отчаяно се бори за вниманието ви. Тригодишните търсят бързи решения – бебето да се върне в клиниката! “Мамо, толкова те обичам, искам да си играеш само с мен!” – това е негласното послание, което поражда ревността. Включвайте по-активно по-голямото дете в различни дейности около бебето – така то ще стане по-съпричастно и ще приеме новата си роля на помощник на мама.

Мама – само моя!
Бебето спи, мама има време, но Юлия отказва да се гушка. Тя иска да я спечелят – дете, което се нуждае от обич и от сигурно доказателство, че не е поставено на второ място.
Съвет към родителите. Най-лошият съветник сега е гузната ви съвест. Не се старайте бързо да наваксвате вниманието към по-голямото дете, щом малкото заспи. Голямото е особено чувствително, то ще усети как бързате да компенсирате дефицита на грижи към него и ще се разстрои. Най-добре е от време на време таткото да поема бебето, за да можете да общувате с по-голямото дете така, както е било преди раждането на бебето.

Нова роля
Юлия открива, че има и предимства да си голям. Много по-хубаво е да можеш да ходиш, отколкото само да лежиш в количката. Сега тя все по-често се гордее с малкото си братче. Само на нея е разрешено да бута количката и да казва на околните как се казва малкият.
Съвет към родителите. Мама и татко се нуждаят от страхотно търпение, когато са навън с двете деца. Защото Юлия непременно иска да покаже, че Сашко е тяхното бебе, а тя е каката. Не се изнервяйте, когато каката иска да се изяви и го прави по начин, който не ви допада. Слушайте я внимателно и дори й помагайте в желанието да доказва колко е грижовна.

Детето на татко
Доста време минава, докато Юлия види в баща си не само заместник на мама и престане да поглежда с едно око какво прави мама с бебето.
Съвет към родителите. Търпението и вниманието на таткото към голямото дете помагат на всички. Най-хубавият подарък, който той може да направи на семейството си, особено в началото след появата на бебето, е да се връща навреме след работа (нека отложи разпивките с приятели за по-подходящи времена) и в събота и в неделя активно да се занимава (да играе) с по-голямото дете.
Юлия: Вече мога да помагам на мама, защото съм голяма. Когато взема Сашко и го прегърна, го пазя. Той мирише толкова хубаво! Татко много обича да играем заедно. С него разтребваме кухнята, докато мама кърми...

Хепи енд
Все по-често Юлия проявява нежно отношение към бебето. Сашко явно обича нейната компания. Първата си сладка усмивка той е запазил за голямата си сестричка.