Франция
В две от три френски семейства има смартфони, а всяко трето домакинство разполага с таблет. Възрастните ги използват за кореспонденция или за гледане на филми, а децата просто им подражават. С таблета може да се участва и в много състезателни игри. Напоследък някои родители настояват обучението в училище да се допълни с айпад при условие той да не замества изцяло учебниците.Китай
Вече е известно, че китайските деца действително са надарени по отношение на техниката. Особено в градовете родителите ежедневно предоставят на малчуганите своите таблети или смартфони. Много скоро малките перфектно владеят употребата им, понякога дори са по-ловки от родителите. Въпреки това все повече родители осъзнават, че прекалената употреба на техническите средства не е нещо добро, а учители и възпитатели призовават малките деца да не играят с тях.


Русия
В Русия и предимно в Москва децата имат богат опит в боравенето с нови технологии. Дори тригодишните играят с тях, а малко по-големите водят разговори на детската площадка за паметта на своите средства. Повечето родители разрешават на децата си да играят с дигиталните си любимци, но поставят граници, до които това им е позволено. В първи клас повечето деца имат собствен мобилен телефон, за да могат при нужда да се свързват с родителите си.

Италия
Смартфоните и айпадовете са бавачките на новото хилядолетие – дори най-малките знаят как да включат смартфона на мама и да играят с него. Това може и да удивлява родителите, но както в много страни, и италианците наричат подрастващите „дигитално поколение”. Скорошно изследване дори показва, че 56% от италианските майки сърфират заедно с децата си в интернет, а 53% от тях допускат и бебето си до таблета.


Испания
В Испания е напълно нормално в дома да има няколко лаптопа и таблета. Разбира се, и децата играят с тях, което изглежда напълно в реда на нещата. Вече има и таблети, които са разработени специално за деца. С тях може да се играе, да се рисува, да се четат приказки и. Те не се повреждат лесно.

България
Няма как да се отрече – техноджаджите навлязоха в бита на българина със страшна сила. Ако само допреди няколко години смартфонът и таблетът бяха, така да се каже, лукс, сега те са незаменима част от ежедневието ни. Дори според наскоро излязла статистика България е на едно от първите места в Европа по смарт устройства на глава от населението. Естествено, щом мама и тати по цяла вечер кликат по айфоните и лаптопите, няма как и най-малките да не са запленени от високите технологии.