Една от прелестите на живота е прегръдката. С нея детето започва пътя си в нашия свят, тя утешава, успокоява, дава сили и дори лекува...

Децата, които се радват на повече милувки и внимание, израстват спокойни и уверени. А липсата на родителска нежност поражда агресия и неудовлетвореност. Затова не пренебрегвайте ласките – те са балсам за душата, нервите, кожата.Калин (3 год.) и Стела (5 год.) непрекъснато се радват на милувките на родителите си. Стела е щастлива, когато мама или татко я целуват, а Калин се смее, когато му пръхнат по голото коремче.

Гушкането в това семейство е на първо място – пред TV сериалите и Шампионската лига. В този дом е весело. Има ли нещо по-хубаво от това да усетиш уханието на меката детска кожа? Или да се потопиш в щастливите очи на малчугана? Тук не става въпрос за разглезване, а за нежност, проявявана обаче с мярка. 


Здравословните ласки
Според някои проучвания децата, които често са били милвани и гушкани, боледуват по-рядко. Причината е, че ласките повишават нивото на хормоните на щастието в организма, които стимулират имунната защита.

Прегръдките са едни от най-успешните помощници в борбата срещу стреса.

Гушкането гони скуката
Когато детето не знае с какво да се заеме, нежното поглаждане по ръцете или по главата му има чудотворно действие. До мозъка се изпраща сигнал за стимулиране и идеите за нови игри просто извират.

Понякога ласките превръщат дори мърморковците в симпатяги и връщат усмивката на потиснатите. Те са „живата вода”, която стопява грубостта и напрежението.  Дарявайте ги на децата си.

„9 месеца“


По-уверени с милувка
Милувките създават увереност у детето. Около 3-годишната си възраст то често изпитва страх – от тъмнината, от въображаеми духове и великани... Но ако знае, че може да се притисне до гърдите на мама или татко, то пак ще се почувства спокойно и защитено.

Децата, обградени с нежност, стават по-състрадателни и съпричастни към другите. Те не изпитват самота и не стават аутсайдери. Израсналите с топлота даряват щедро симпатиите и обичта си като възрастни. Щастливи са тези, които усещат, че някой ги обича.