Забелязвате ли как вашето бебе ви гледа и ви подражава? Това е неговият начин да опознава света и да се учи. Когато искате то да направи нещо, вие му го показвате и очаквате то да го повтори. Само че откъде сте толкова сигурна, че то имитира вас, а не вие него?

Всеки родител знае, че детето отваря уста, когато му се поднесе лъжичката. Същото правите и вие, когато искате да го нахраните. Проучванията доказват, че едва в 20% от случаите майката отваря уста преди бебето, а в останалите 80% тя прави това след него. Кой кого имитира?

Когато общувате с детето, вие неусетно се нагаждате към неговия ритъм на живот. Започвате да му отделяте повече време, учите се да възприемате света през неговите очи. Когато виждате как то се справя със своите предизвикателства, това ви мотивира да давате най-доброто от себе си, да сте концентрирана, търпелива, издръжлива.

Според невролозите
Имитирането е заложено в централната нервна система. В мозъка има клетки, на които се дължи способността за подражание – т.нар. “огледални неврони”. Те реагират не само на действието на другите, но и на жестовете, които го подсказват. Мозъкът имитира движението и така вие можете да отгатнете намеренията на човека срещу себе си. Огледалните неврони вероятно лежат в основата на емпатията (вживяване на една личност в състоянието на друга – бел. ред.).


След безсънна нощ до бебето вие не сте в най-доброто си настроение. Ако то ви се усмихне, неволно и по вашето лице ще плъзне усмивка. Това е ход на същите тези огледални неврони – вие всъщност несъзнателно имитирате усмивката на детето, а мозъкът ви изпраща сигнал, че настроението е добро и в кръвта ви се отделят ендорфини – хормоните на щастието.

Експертно мнение
Подражанието е форма на общуване и стремеж към вписване в дадена социална група. Благодарение на имитацията диалогът между бебето и родителите му започва още на 40-ата минута след раждането. Таткото оформя устни като за целувка и се навежда над лицето на бебето, а то повтаря същото с устните си. Изразът на привързаност може и да не е съвсем съзнателен, но детето повтаря движенията ви, защото ви обича безрезервно и познава само вас. А благодарение на него вие се учите на родителска отдаденост.

Педагогично
Бебето научава нови неща чрез имитацията. Когато го стимулирате с различни жестове, то ви подражава. Ако шумолите с хартия, то ще се опита да постигне същия шум с ръце и с хартия.
Около 6-ия месец бебето се научава, че освен да държи, може и да пуска различни предмети. Това му е толкова интересно, че то започва целенасочено да експериментира. Подражанието е особено силно изразено между 9-ия и 12-ия месец. Благодарение на него се развива способността да се разбират действията на околните. Когато говорите на детето, ще установите, че то ви отговаря по свой собствен начин. Променяйте интонацията, говорете бавно с дълги паузи, повтаряйте казаното.