Всяка майка си спомня първата прегръдка на бебето. Това е незабравим миг. Какво обаче следва оттук нататък? Къпане, хранене, преповиване... Ден след ден бебето расте и постепенно се отдалечава от вас. Едно обаче никога няма да се промени –


обичта ви към него
Тя се изразява най-добре с гушкане, милувки и прегръдки. Има родители, за които прекалените нежности са израз на слабост. Всъщност без тях животът ви е като ястие без подправки – безвкусно и скучно. Освен че са необходимост, ласките са и здравословни. Влияят благотворно върху кожата, мускулите, дори върху мозъка на мъничето.

Прегръдките и целувките намаляват стреса, стимулират съня, подмладяват, създават настроение и нямат странични ефекти. Те са като вълшебно лекарство и са напълно естествени. Най-хубавото е, че са... без подсладители и консерванти. 100% здравословни! Затова използвайте ги!
Когато детето не получи необходимата му топлота и близост от най-близките, то се чувства

отблъснато, само, несигурно
Това поражда много страхове и след време става предпоставка за израстване на човек с проблеми в поведението. Ето защо не се притеснявайте да целувате детето си. Редица проучвания са показали, че милувките са добра защита срещу всякакви вируси и микроби, които върлуват особено през пролетта. Те засилват имунната система. Това е така, защото, когато целувате мъничето, то се смее и в организма му се отделят хормоните на щастието. Ако искате вашето дете да не боледува, още сега нацелувайте кръчетата или ръчичките му....
От друга страна, милувките ви помагат да се преборите със стреса, на който сте подложена по цял ден. Не е лесно да се справяте със задълженията на родител. Бебето постоянно се нуждае от нещо, партньорът ви мърмори, имате домашни задължения... Ласкавите докосвания обаче действат успокояващо. Така и вие, и мъничето може да се отпуснете за малко и да се насладите на спокойствие и релаксация. Когато е в ръцете ви, детето ще разбере, че е време за прегръдки. Мозъкът получава сигнал, че следва почивка и тялото се отпуска.
Изследвания са доказали, че човек се нуждае поне от
12 прегръдки всеки ден
За малкото дете освен източник на спокойствие, те могат да са извор и на много забавления. Когато татко целува мъничето по коремчето и издава смешни звуци или мама го гъделичка по крачетата… мозъкът му изпраща сигнал и го стимулира да създава нови игри.
През нощта, когато е тъмно, малкото усеща присъствието на мама именно чрез допира и миризмата. Ето защо то има нужда от прегръдка, ако не вижда. То заспива необезпокоявано, щом го залюлеете в ръцете си и му изпеете песничка или му разкажете приказка. По-големите (2–3-годишните) се страхуват от духове, великани или измислените герои от филмчетата. Детето ще намери покой само ако го прегърнете и успокоите. Когато се притисне до гърдите на мама и татко, то се чувства защитено и сигурно. Така се убеждава, че лошите герои не могат да го намерят и се успокоява.
Важно обаче е
ласките да са с мярка

Не бива да учите детето, че ще го носите на ръце винаги когато плаче или ще тичате при него всеки път, щом ви извика. През първите няколко месеца от живота си то се нуждае от повече милувки. След това обаче бързо ще разберете, че по този начин може да ви манипулира. Ето защо обикновено са достатъчни няколко минути и 1–2 целувки, за да си дойде всичко на мястото. Прегръщайте детето с мярка и не забравяйте, че децата, които са заобиколени от внимание, израстват със силно чувство на съпричастност.
Независимо какво е то – момче или момиче, давайте му цялата любов, на която сте способни. Проучвания показват, че момиченцата получават 3 пъти повече прегръдки и целувки от момчетата, които се отглеждат по-строго. Това обаче е предпоставка за повече проблеми в бъдеще.
Ласките връщат усмивката както на мама и татко, така и на бебето. Те придават вкус на живота. Затова ги използвайте в голямо количества и по много.

Донка Дамянова
психолог