През 9-те месеца ще се случват различни промени във вашия организъм, във външния ви вид и пр. Предлагаме ви съвети, които може би никой няма да ви даде.

Възможно е да започнете да хъркате!
През бременността хормоните по-силно въздействат върху мембраните в носа – те стават по-меки и се подуват, което предизвиква хъркане. Сигурно Вашият партньор ще бъде неприятно изненадан от тази “придобивка”. Ако положението се влоши, той може да опита да спи в друга стая. Не го спирайте, това ще е тренировка за времето, когато ще се роди бебето.

Нови очила?
Бременността засяга и очите – още един подарък от хормоните. Може би ще се притесните, че зрението ви се е влошило или че лещите ви вече не са подходящи. Задължително посетете офталмолог, за да сте сигурна, че всичко е наред.

Горещи вълни
Хормоните, бушуващи през бременността, ускоряват обмяната на веществата, от което се потите и се изчервявате дори и при по-ниски температури.


Обличайте се в по-свободни и леки дрехи, пийте много вода и правете планове как да похарчите парите, спестени от икономиите за отопление.

Сърбеж
Възможно е да усещате сърбеж по корема. Той е често срещан и вероятно се дължи на опъването на кожата при нарастването на корема. Някои жени получават сърбеж и по краката и по ръцете. Но ако ви сърби по цялото тяло, споделете с акушерката си. Много рядко, но това може да е симптом за сериозно нарушение във функционирането на черния дроб.

“Не” на банелите
Банелите в сутиена ограничават и притискат млечните жлези. Бюстът ви расте много бързо и металният банел скоро започва да се врязва в гръдната тъкан. Снабдете се със сутиен с меки чашки. Вярно е, че няма да сте много секси, но ще предпазите гърдите от увреждане и увисване.

Помощ от бадемовото масло
Перинеумът ще стане по-еластичен и вероятността да се разкъса по време на раждането ще е по-малка, ако всяка вечер го намазвате с бадемово масло. Така ще се подготвите за раждането и няма да се страхувате толкова много от опъването, което ще изпитвате, когато се ражда бебето.

Не се сбогувайте със спорта
През тези месеци се опитайте само да намалите натоварването от гимнастиката, която обичате да правите сутрин. Бременните, които спират да се упражняват през последното тримесечие, могат да качат повече килограми от жените, които изобщо не правят упражнения. (Не приемайте този факт като извинение, за да не правите абсолютно нищо за фигурата и тонуса си.)

Бъдете оптимистка
Бъдещи майки, които гледат на живота към хубавата му страна, спят по-добре, не наддават много килограми, раждат по-лесно и дават живот на по-здрави бебета.

Погрижете се за прическата
Направете това преди очакваната дата на раждането. Сигурно след като дойде бебето, ще мине доста време, докато намерите време и сили да отидете на фризьор.

Това не е моята миризма
Всички химични промени, протичащи във вашето тяло, водят до излъчването на непознат, топъл, съблазнителен аромат. Може и да не забележите, че вашият любим парфюм ви придава по-различно ухание отпреди забременяването.

Еднаква диета преди и след раждането
Ще кърмите вашето бебе по-пълноценно, ако не променяте драстично менюто си. Това е така, защото то ще харесва вкуса на кърмата, която му напомня вкуса на околоплодната течност в утробата.

Обувки с един номер по-големи
Около 28–30-ата гестационна седмица течностите в тялото ви се увеличават и в резултат на това краката ви могат да отекат – малко, но достатъчно, за да ви станат неудобни обувките. Отделете време и пари, за да си купите нови и удобни обувки и използвайте всяка възможност, докато седите или лежите, да вдигате краката си нависоко.

Помислете овреме
"Петко" е нероден, но е добре да помислите за него още преди да е изплакал. Преценете как ще разпределите грижите за него и кой ще ви помага. Пресметнете възможностите. Посетете близките детски ясли, заинтересувайте се за добри детегледачки и бавачки, говорете с други майки за предимствата и недостатъците на всеки избор.

Затворете ушите си за случайни "рецепти"
Сигурно дори напълно непознати жени ще се опитват да ви дадат своите "рецепти" срещу стомашни киселини или ще ви предложат тактики за облекчаване на болката при раждането. Постарайте се да изградите собствен щит срещу подобни, макар и добронамерени "лечителки". Слушайте ги с учтива усмивка, но оставете думите им да отекват в пространството. Следвайте съветите само на вашия лекар.

То обича слънцето
Дарете бебето си с много слънчева светлина! Когато влезете в 34-ата г.с., вашето бебе се къпе в топлина винаги когато слънчевите лъчи докосват корема ви.

Стрии
Или сте генетично предразположена към стрии, или не сте. Така че не се надявайте да постигнете успех само с постоянство и усилия. Разбира се, това не бива да ви спира да масажирате корема си с приятно ухаещи балсами. Ако не постигнете друго, ритмичното поглаждане ще ви отпусне, а и на бебето ще му е приятно.

Вие делите "ума" си с него
През бременността е възможно да започнете да забравяте. Това се среща често и варира от лека разсеяност до по-значителна загуба на паметта. Някои учени предполагат, че мозъкът на жената се свива с 5% по време на бременността… Спокойно! Той възстановява нормалния си обем след раждането.