Две чертички на теста за бременност! Само след 9 месеца ще държите в ръцете си малка дъщеричка, а защо не и син. Скоро след еуфорията обаче ви налягат притесненията и тежките мисли... “Ами ако нещо ми се случи? Ако нещо с бебето ми не е наред...” Как да познаете кои са опасните ситуации и кога трябва да се консултирате с лекар. Д-р Даниела Савова, акушер-гинеколог в АГ болница “Д-р Щерев”, разказа пред “9 месеца” кои са по-рисковите моменти за бъдещата майка.

Гадене и повръщане
В началото на бременността организмът на жената приема ембриона като чуждо тяло, тъй като той съдържа генетичен материал и от бащата. Това е една от причините в този период бъдещата майка да има пристъпи на гадене и повръщане. Обикновено те отминават до 4-ия месец на бременността. В случай обаче че жената повръща повече от 3–4 пъти дневно, задължително трябва да се консултира с акушер-гинеколог, защото тя губи много течности, важни за организма й микроелементи и трябва да се вземат мерки.


Какво се прави. Най-често лекарят предписва на бъдещата майка лекарства, които да потиснат гаденето и да предотвратят повръщането. Освен това се намалява и психичното напрежение върху жената, която се притеснява от неразположенията на тялото и отслабването на тегло. Понякога се налагат и мускулни или венозни инжекции или вливания, за да се регулира дехидратацията (загубата на течности).

Обриви по кожата
През цялата бременност могат да се получат обриви по кожата. Ако бъдещата майка е имала кожен проблем преди да забременее, през 9-те месеца той може да се засили. Причината са пониженият имунитет на организма в този период и хормоналният дисбаланс.


Какво се прави. Дори и при най-малкия обрив бременната трябва да се посъветва със специалист.

Кървене
Възможно е кървенето да се получи от маточната шийка, от влагалището или от матката. Не е задължително всяко кървене да завърши със спонтанен аборт. Понякога бъдещата майка може да забележи няколко капки кръв по бельото си и около датата на мензеса си.
Какво се прави. Най-често кървенето се лекува със спазмолитици, тъй като задържането на кръв в матката може да доведе до отлепяне на плодния сак и до изхвърлянето му. Ако кървенето продължи, жената трябва да взема и антибиотици, за да се предотвратят възникване на възпалителен процес и пукване на околоплодния мехур. Най-доброто съвременно лечение е поставянето на хормонални препарати два пъти седмично. При възникнало кървене бъдещата майка задължително трябва да остане на легло, докато състоянието й се стабилизира.

Болка ниско долу в корема
Често, когато матката нараства, с напредване на бременността се появява и слаба болка в корема. Опасно е, когато тя е ниско долу и е съчетана с неразположение в кръста. Подобен дискомфорт означава, че бъдещата майка има контракции на матката. Неприятното усещане в кръста може да се дължи и на бъбречна или жлъчна криза. Често в такива ситуации матката реагира с контракции.
Бъдещата майка трябва да потърси лекарска помощ, ако има и постоянни, болезнени контракции през точно определен интервал от време, при които коремът й се стяга, втвърдява и става като топка.
Какво се прави. Акушер-гинекологът предписва спазмолитик или друг медикамент, който да успокои мускулатурата на матката.

“Бяло течение”
Обилното бяло течение е сериозен проблем особено в края на бременността. Някои бременни могат да го приемат за спукване на околоплодния мехур.
Какво се прави. В края на бременността гинекологичният преглед е задължителен. За препоръчване е микробиологично изследване на влагалищен секрет и ако е необходимо, да се назначи лечение. Влагалището трябва да е напълно здраво, преди бебето да се роди. Възпалителният процес в него води и до по-големи разкъсвания.

Болки от движенията на бебето
В края на бременността движенията на бебето могат да предизвикат болки, което е сигнал, че околоплодната течност е прекалено малко. Ако коремът на бъдещата майка често се втвърдява, това означава, че до бебето стигат по-малко кръв и кислород и то реагира, като постоянно се върти и се опитва да компенсира този недостиг.
Какво се прави. Ако се установи, че околоплодната течност е малко и бебето страда, акушер-гинекологът може да предпише вливания с магнезиеви препарати. Понякога се налага детето да се роди и преди определения термин.

Nota bene!
Рязкото наддаване на тегло може да е сигнал за многоводие.