Сред първите промени, които настъпват в ежедневието на бъдещата майка, е новият хранителен режим. Променя ли се апетитът след зачеването, кои храни се избягват от бременните българки? „9 месеца” направи проучване по темата сред 200 бременни от София и Варна, които посещават лекциите на С „9 месеца” на училище...

91% от бъдещите майки твърдят, че след новината за очакваното бебе са променили хранителния си режим към по-разнообразно и балансирано хранене. Почти 9% обаче заявяват, че не е нужно да променят хранителните си навици.  Преценката им се основава на убеждението, че са се хранели достатъчно здравословното и преди да заченат. Само една бъдеща майка сред анкетираните признава, че през 9-те месеца се храни „като за двама“ – принцип, който обаче е отдавна отхвърлен от специалистите.21% забелязват, че през 9-те месеца имат силно желание да похапват сладко. 18% пък отчитат повишен апетит към киселото. Някои от анкетираните споменават за промяна във вкусовите предпочитания според срока на бременността – в първите месеци те са любители на киселото, а в по-късната бременност повече ги привличат сладките храни.

Само 5% изпитват повишен глад за солено през 9-те месеца. Мнозинството от бъдещите майки (56%) обаче не забелязват промяна във вкусовите си предпочитания отпреди бременността, нито пък повишен апетит към конкретни храни.


42% са категорични, че апетитът им се е повишил след зачеването. 14% обаче установяват тъкмо обратния ефект – още в началото на 9-те месеца апетитът им е намалял и понякога им се налага да се хранят насила. 44% от бъдещите майки твърдят, че не смятат, че с настъпването на бременността апетитът им да се е променил.

67% от бременните избягват конкретни храни, защото са вредни или алергизиращи. В списъка са продуктите с „празни“ калории: полуфабрикатите, чипсът, изделията от бяло брашно, пържените храни и др. Друга голяма група са храните, съдържащи консерванти, хидрогенирани мазнини, изкуствени оцветители и подсладители, като натуралните сокове в кутия, разтворимите супи, колбасите, маргарина, консервите и др. Месото алангле, морските дарове, бобът, зелето, тирамисуто, лютите храни и меките сирена – дори и да са били любими преди зачеването, през 9-те месеца се приемат за рискови или пък за провокиращи неразположения от бъдещите майки, затова и са избягвани от тях.

4% от анкетираните пък са преустановили консумацията на месо. Като причина някои посочват масовото ниско качество на месните продукти. Други пък обясняват вегетарианството си с това, че огранизмът им отхвърля месната храна.

Изненадващо е, че 29% от бременните не смятат за нужно да избягват конкретни храни.

68% от бременните имат притеснения да се хранят вън от дома, поради съмнения за хигиената и качеството на продуктите в ресторантите. Някои напълно избягват да похапват извън дома, а други стават особено внимателни при избора на заведение и ястия в менюто. 32% обаче нямат никакви притеснения да консумират храна, която не е домашно приготвена.

„9 месеца“