Имплантационното кървене е леко кървене, което се появява седмица преди дата на менструалния ви цикъл. Причина за него може да бъде загнездването на оплодената яйцеклетка в богато кръвоснабдената лигавица на матката. Да, това би могло да се окаже ранен признак на бременност, но само малък процент от бременните жени го имат. Имплантационното кървене е много по-леко от типичния цикъл, и се проявява само като зацапване и продължава от един до три дни. Не би могло да се сравнява с менструалната кръв, защото тя е oбикновено ярко- или тъмночервена, а имплантационното кървене – светло розово, кафяво или ръждиво. Ако имате съсиреци, то едва ли става дума за гореспоменатото зацапване. Внимание, добре е да уточним – всяко кървене извън менструалния цикъл е необичайно, редно е да се консултирате с акушер-гинеколог. Кистите, миомите и полипите също биха могли да предизвикат подобно смущение.Освен имплантационно кървене, някои жени имат и тези симптоми на ранна бременност:

- Леки спазми (по-малко, отколкото при нормален период) гадене;
- Чувствителност на гърдите;
- Болки в кръста;
- Промени в настроението;
- Главоболие.

Обърнете внимание, че тези симптоми не са гаранция, че сте бременна – също могат да бъдат признаци на овулация или ПМС. Направата на
домашен или кръвен тест за бременност е най-добрият начин да разберете дали във вас съзрява нов живот (въпреки че може да се наложи да изчакате няколко дни, за да получите точен резултат що се отнася до уринарния вариант.)SOS Извънматочна бременност

Обикновено оплодената яйцеклетка се озовава в някоя от фалопиевите тръби, тоест на погрешното място. Кървене обаче би могло да започне, няколко дни след закъснение на цикъла, придружено с болки в яйчниците. Не губете време, потърсете помощта на лекар.
Кървенето или спазмите в ранна бременност също могат да бъдат знак за предстоящ спонтанен аборт. Това, разбира се, не е задължително – много жени имат болки в ранна бременност, но износват и раждат здрави деца.