Двете чертички на теста и акушер-гинекологът са потвърдили, че сте бременна. Предстоят ви 9 нелеки месеца, през които се нуждаете от всяка възможна помощ. Семейството ще ви подкрепи у дома, а в службата – колегите? Как ще им поднесете “голямата новина”, зависи изцяло от вас.

Разбира се, можете да запазите в тайна състоянието си. В продължение на няколко месеца обкръжението ви ще шушука за повечето килограми тук и там по тялото ви. Когато ви проличи, колегите ще са се досетили и няма да се наложи да обяснявате каквото и да е. Или пък можете да споделите с любимата си колежка. Тя ще пошушне на близката й по душа в съседната стая, а тя... В офиса просто тайната “влиза от стая в стая”.

Колегите ви ще приемат новината по-добре, ако я съобщите на всички едновременно – през обедната почивка или на кафе след оперативката. Така никой няма да се чувства пренебрегнат, а радостта ще е обща. И вие ще си спестите неудобната среща на четири очи в кабинета на шефа. Той вероятно няма да е напълно искрен в поздравленията си, но нали отношенията ви са предимно делови?

Имайте едно наум – не прекалявайте с отчетите за прегледите в женската консултация, за неразположението си или за върховното си щастие. Някои не се интересуват от вашите емоции, а други може би пък не могат да имат деца. Бъдете тактична и дискретна, за да не отегчавате колегите си и да не наранявате нечии чувства.

През бременността няма как да предвидите и да планирате всичко. Може неочаквано да ви се наложи да отсъствате или сутрешното гадене през първото тримесечие временно да ви откъсне от работа. Колегите могат да ви помогнат. Ако са съпричастни, те с готовност ще поемат част от задълженията ви. В добрия екип можете спокойно да разпределяте допълнителните задачи и да уговаряте работата, която ще вършите у дома.

Отпускът по майчинство задълго ще ви откъсне от работата. Докато се грижите за бебето, за да вървят нещата по вода, предварително си изберете човек за “свръзка”. Той ще ви информира какво става в службата, докато отсъствате. Преценете добре обкръжението си и се спрете на някого, на когото имате доверие и вярвате в неговата добронамереност.