Повечето родители твърдят, че най-важното е да имат здраво бебе и че неговият пол няма значение. Все пак майките и татковците имат предпочитания – според проведено наскоро международно проучване 80% от бъдещите родители имат желание за син или дъщеря. Шансовете за момче и за момиче са равни – биологичният подбор е в пропорции 50 на 50. Все пак броят на момчетата е малко по-голям – според статистиката на 49 момичета се раждат 51 момчета, които са по-неустойчиви и затова природата се е погрижила да се зачеват по-лесно. Ако имате три деца от един пол, шансът да имате още едно дете от същия пол е 25%, ако имате четири – шансът намалява на 12,5%.

Всяка жена има яйцеклетки, които съдържат X хромозоми. Ако спермата, която опложда, съдържа Y хромозоми, жената ще роди момче, а ако е с X хромозоми – момиче. Принципът на всички практики за повлияване на пола е да се създава среда, която да даде преимущество на сперматозоидите с определени хромозоми.

Според някои учени психическата нагласа също влияе – ако родителите силно искат да имат момче или момиче и мислят за желанието си при зачеване, може да го постигнат. Това е така нареченото нервно-лингвистично програмиране (НЛП).

Как да зачена момче?

Препоръките са много, практиката понякога ги опровергава, а понякога ги подкрепя. Една от най-известните теории е…  

Методът на Шетъл

Д-р Шетъл базира теорията си на идеята, че спермата с Y хромозоми се движи по-бързо от спермата с X хромозоми. По тази причина той препоръчва на двойките, които искат момче, да имат полови сношения не по-рано от 24 часа преди овулацията и не по-късно от 12 часа след нея.

Китайската таблица

Китайската таблица за зачеване е метод, според който възрастта на майката и месецът, в който е заченато бебето, определят неговия пол. Важно е да използвате лунната възраст на майката и лунния месец за зачеване, за да излязат верни изчисленията. Самата таблица лесно ще откриете в интернет.

Хранене

Висококалоричната диета осигурява по-високи шансове за момченце, като бъдещите майки трябва да консумират най-малко 400 калории повече дневно. Важен е и видът на храната – алкалната, като диня, тиква, домати, броколи, салати и зеле, ще допринесе за зачеването на момченце. По-ниските киселинни стойности на влагалищния секрет улесняват оцеляването на сперматозоидите с Y хромозома. За наследник от мъжки пол помага и приемането на калий и витaмини В12, С и D. Храни, богати на калий, са бананите, ябълките, ягодите, авокадото, аспержите, бадемите и картофите. Яжте също повече бобови култури, чесън, риба, говеждо и пилешко месо, пълнозърнест хляб, моркови, яйца, ориз, тиква, грис.

Градски легенди

Освен доказаните теории, съществуват много твърдения, които отчасти са базирани на факти. Смята се, че ако мъжът първи получи оргазъм, ще се роди момче. Добре е, ако той свърши възможно най-дълбоко. За наследник от мъжки пол планирайте вашите любовни срещи на нечетни дати, през нощта, когато луната е четвърт. Мъжът трябва да пие кафе преди секс, за да станат Y хромозомите по-активни, а жената да си направи промивка с алкален разтвор. При двама родители пушачи вероятността за момче намалява. В райони със замърсяване или по-високо радиооблъчване също намалява броят на момчетата. Според друга теория, ако жената е принудена от някакви обстоятелства да зачене или бебето не е продукт на силна любов, полът му най-вероятно ще е мъжки. Да не забравяме сезоните – през есента се раждат повече момчета. Смята се, че най-големи шансове за бебе от мъжки пол има при нечетна възраст на бъдещата майка и зачеване през месеците януари, март, май, юли, септември, ноември и при четна възраст на майката и зачеване през февруари, април, юни, август, октомври и декември.

Ако искате момиче

Специална диета

Спазването на специална диета няколко седмици преди зачеването може да увеличи шансовете за момиче. Храненето променя киселинния баланс в тялото, което влияе върху пола на бъдещото дете. За успешно зачеване на момиче трябва да ядете повече храни с висока киселинност, като цитруси, кашкавал, сирене, кисело мляко, свинско месо, бял хляб, сладкиши. Диетата ви трябва да е богата на калций и магнезий, но бедна на сол и калий.

Да подпомогнем X хромозомата

Според някои учени определени пози в секса увеличават шансовете за момиче. Според д-р Ландрум Шетълс, автор на книгата „Как да изберете пола на бебето си”, плиткото проникване е в полза на зачеването на момиченце, защото вагината е с по-високо киселинна среда близо до входа, а сперматозоидите за момченце не се справят добре в тази среда. Затова Шетълс препоръчва мисионерската поза за двойки, които искат момиче. Според него моментът на зачеването е важен фактор за определянето на пола. Както и други специалисти, той твърди, че сперматозоидите за момиченце са „по-издръжливи” и оцеляват по-дълго в тялото на жената. Затова трябва да правите секс всеки ден от 2 до 4 дни преди овулация, след което да се въздържате 1–2 дни преди овулацията и още няколко дни след нея. Така сперматозоидите за момченце ще са загинали и се дава шанс на сперматозоидите за момиченце. Обратно, ако правите секс в деня на овулацията, по-бързите Y сперматозоиди ще оплодят яйцеклетката.

Митове и истини

Твърди се, че жените под 54 кг по-често раждат момичета. Също така се смята, че пушачите обикновено имат момичета. При суша, бедствия, глад, стресови ситуации по-често на бял свят се появяват деца от женски пол. Пролетта (между март и май) е сезонът за раждане на момичета. Ако бебето е резултат от силна любов, по-вероятно е полът да бъде женски. За да зачене момиче, по-добре е жената да се въздържи от оргазъм, защото при него се отделя субстанция, която увеличава алкалната среда, благоприятна за Y хромозомата.

Древни вярвания

Инките имали интересен начин за установяване на пола на бъдещото бебе. Към числото 49 се прибавя поредният номер на месеца на зачеването и се изважда възрастта на жената (към момента на зачеване). Ако са минали повече от 183 дни от рождения й ден, се смята по-голямата цифра (ако сте на 27 към момента на зачеване, но са минали 184 дни от рождения ви ден, закръгляте на 28 години). От полученото число изваждате 1, 2, 3, 4 и т.н., докато не стигнете да най-малкото положително (по-голямо от 0) число. Нечетните числа означават, че ще имате момче, а четните – момиче. Друга древна теория е свързана с фазите на Луната. Ако по време на зачеване тя е в женски знак от Зодиака, по-вероятно е да родите момиче.

Текст: Антоанета Баева