Милен и Светлана Божилови са съпрузи от години. Срещайки трудност в опитите си да имат дете, те се решават на инвитро процедура. Това обаче се оказва по-сложно, отколкото изглежда, а усилията са почти непосилни за младото семейство. Мечтата им все пак се сбъдва благодарение на турска клиника, където процедурата е успешна. Водени от любовта към малката си, толкова желана и дългочакана дъщеричка, Милен и Светлана създават фирма посредник – „Турмед“, която да помага на българите, изпаднали в тяхното положение. Тя свързва български пациенти и чуждестранни клиники, като извършва консултациите си безплатно. Ето какво ни споделиха Милен и Светлана…

Какъв беше проблемът при вас и защо се стигна до инвитро процедури?

Нашата история е като приказка. Буквално! Раждани сме през 10 часа в една и съща болница. После се засякохме в математическа гимназия, където станахме приятели, и 25 години след първата ни „среща”, на една Коледа, искрата пламна. Грабихме от живот, забавления и пътешествия с пълни шепи. Мислехме, че имаме цялото време на света… Да, ама не! Когато най-накрая се наживяхме и решихме, че е време за дете, се оказа, че не се получава. Отвсякъде чувахме: „Просто се успокойте”. Ами спокойни бяхме. Първите 2 години… Накрая просто ни стана ясно, че нито спокойствието, нито десетките тестове за овулация, мерене на базална температура, стоене с краката на стената и какви ли не „препоръки“ ще дадат резултат. Отидохме в една от най-известните клиники в България. Пет години, незапомнен брой интервенции, няколко „следващия път ще стане”, един положителен тест, изтраял 2 дни, и всичката ни вяра, любов и надежда доведоха само до вдигане на рамене, диагноза „неизяснен стерилитет” и „да пробваме с донорска яйцеклетка, освен...”. Пет години след началото отново се оказахме на старта.

 katsvet

Къде и как се случи чудото?

Докато влизахме от интервенция в интервенция и от упойка в упойка, попаднахме на няколко успешни истории, които са се случили в Турция. Това, че бяха разказани в сайт, в който жените си дават всевъзможни съвети, както и далечното ни минало с тази държава ни бяха голяма спирачка. Но след всичко, през което минахме, както и при все още липсващата диагноза решихме да рискуваме и да отидем поне на преглед. Избрахме две от клиниките в Истанбул, които се ползват и до ден днешен с голямо доверие не само от български, но и от пациенти от цял свят. Решихме, че ще си направим една екскурзия и ей така, между другото, ще се прегледаме. Случайно или не, но първият ни преглед беше на 1 юни (Деня на детето). Още с прекрачването на прага на болница „Мемориал” ни стана ясно, че навлизаме в друг свят. Във фоайето младо момиче свири на арфа през целия ден, има и чудесен ресторант. По никакъв начин не можеш да разбереш, че си в болнично заведение. Срещата ни с проф. Кахраман ще помним цял живот. Само с един поглед на „цветната снимка” тя беше наясно, че има проблем в тръбите. Каза, че трябва да се направи лапароскопия. След пет прекрасни дни в града отидохме и в другата избрана от нас клиника – „Бахчечи”, при доктор Карлъкая. Той потвърди опасенията на проф. Кахраман. Оставаше ни само да изберем при кого да продължим. Решихме да се спрем на клиника  „Мемориал”.  

Разбира се, че инфраструктурата и луксът не са всичко. Да, правят огромно впечатление, но не заради тях Турция е на едно от челните места в световната медицина. Докато чакахме за поредния преглед в България, винаги се заговаряхме с останалите пациенти. Десетки двойки, десетки случаи, а почти всички бяхме лекувани по един и същи начин, с едни и същи лекарства и дори с едни и същи дози. Първото, което ни направи впечатление в „Мемориал“, беше, че правихме кръвни изследвания през ден и според резултата определяха дозата на лекарството. И разбира се – обясненията. Всеки наш въпрос, колкото и нелепо да е бил, получаваше отговор. През цялото време до нас стоеше български координатор. Нямаше никаква езикова бариера. Освен това всички лекари там владеят английски език. Нивото на ембриологията също е доста по-високо. Но истината, основната причина, поради която там нещата се случват, сравнено със ситуацията у нас, е, че държавата Турция инвестира изключително много средства в медицината. Когато се прибрахме от Истанбул, се оказа, че не всички лекари са готови да приемат пациенти, лекувани в чужбина. Благодарение на д-р Иван Сигридов бременността мина успешно, въпреки трудностите.

А как се роди „Турмед“?

Ние изкарахме доста време в Истанбул. Освен инвитрото, се направиха съответно лапаро- и хистероскопия. Срещнахме доста пациенти от България. Всеки със своята история, всеки със своята мъка и надежда. Имаше хора, които за пръв път напускат пределите на града си. Имаше такива, които се страхуваха дори да се качат на метро. Двайсетте дни (в които обикновено се осъществява процедурата) прекарваха между квартирата и болницата. На някои помогнахме в аптеката, с други отидохме на разходка, на трети просто показахме спирките на градския транспорт. Който е бил в Истанбул, ще разбере. Да си в този уникален град и да си затворник между пътя от квартирата до болницата, е, меко казано, потискащо. А като прибавим и напрежението и бушуващите хормони… Един ден – къде на шега, къде на истина – се зароди идеята да помагаме на повече хора. Така, още преди нашата бленувана Катерина да се роди, създадохме „Турмед“. Започнахме да помагаме на други двойки с репродуктивни проблеми. Осигуряваме всякакъв вид услуги, свързани с лечението, престоя, последващите стъпки и т.н., като поради това, че сме минали по този път, знаем точно от какво се нуждаят. Идеята беше на двамата, но се разви и с помощта на нашия приятел и вече съдружник Николай. А скоро след старта към екипа се присъединиха и още две момичета – Гюлер и Айгюн. Лека-полека пациентите започнаха да ни търсят и за други неща. Ние вече имахме доверието им, както и това на клиниките в Истанбул. Създадохме име, което и до днес носим с гордост, но и с безкрайна отговорност. Днес, почти 5 години след старта и доста здрави родени бебета, „Турмед“ е част от живота и надяваме се – от сърцата на много хора. Освен в репродуктивната медицина помагаме на пациенти да получат безплатно второ мнение и/или лечение в Турция, Германия, Испания, Чехия, Кипър, Израел и др. Едно от най-полезните неща, с които можем да помогнем, е, че можем да насочим пациентите към едни от най-добрите болници, специализирани в лечението на тяхното състояние или заболяване. Работим с голямо разнообразие от болници, които предлагат лечение в различни медицински направления, като пациентите най-често се обръщат към тях за следните случаи: инвитро процедура, лечение с донорски яйцеклетки, онкологични заболявания, пластична хирургия, трансплантация на коса, офталмология, детска онкология, неврология, трансплантации – бъбречни, чернодробни, хематология, нефрология, кардиология, ендокринология, урология, ортопедия и травматология и др.

Пациентите могат да се свържат с нас на: www.turmed.bg, тел.  089 999 7844, електронна поща: sofia@turmed.bg, фейсбук страница: facebook.com/turmedservices, инстаграм: www.instagram.com/turmedservicesltd. Но с времето установихме, че контактът очи в очи е  много важен и предпочитан. Да срещнеш някого, който е минал по твоя път, да получиш подкрепа, а не просто „успокой се“ и „не го мисли“ е това, от което истински се нуждаем. Офисът ни се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ 31 а, точно пред КАТ София, до метростанция „Г. М. Димитров“. Редовно каним специалисти от най-големите клиники в Турция за безплатни консултации. Организираме и прегледи за български пациенти на място. Отново напълно безплатно и с осигурен транспорт. Извън тези организирани мероприятия можем да помогнем на пациентите по всяко време да отидат за лечение, първичен преглед или просто за второ мнение. Необходимо е само да се свържат с нас. За двойките, които по една или друга причина се нуждаят от донорски материал, работим и с клиники в Кипър, Испания и Чехия.

Най-тъмно е преди разсъмване

Напълно нормално е понякога да загубиш почвата под краката си или да ти се иска да крещиш, да удряш, да разрушаваш, да мразиш или пък да се затвориш, да не споделяш, да плачеш тихо нощем сам, да си измислиш свой свят… всичко е нормално! Пътят е ужасен, мъката е огромна. Всички сме различни и го преживяваме по своя уникален начин. Няма правилен път, няма рецепта. Важно е да не спирате да търсите второ и трето мнение, да не се притеснявате да смените лекар, клиника, държава. Една от изненадите за нас беше например, че в Турция цената на процедурата е същата като у нас.

Разговора проведе Деница Янкова