Често пъти бременната жена става център на внимание. Ситуациите са различни, а досадниците – много. Понякога дори непознати хора искат да ви докоснат, да коментират големия ви корем и да дават „полезни” съвети. Често обаче това води до неприятното чувство на натрапване в личното ви пространство. И както се казва, спазвайте приличие, но пазете територията си.

Как да се държа с досадниците?
Много хора искат да ви дават съвети и да изказват своето мнение по повод и без повод. Ще чувате напътствия как да се държите през 9-те месеца, какво да пипате и какво не, колко килограма трябва да качите през дадения месец, какво да ядете, какви упражнения да правите... Някоя по-любопитна „добронамерена” госпожа дори може да ви попита дали още сте сексуално активна, или вече се пазите. 


Няма как да се капсулирате и да загърбите нахалните, но се опитайте да ги игнорирате. Ако си подготвите няколко подходящи отговора, в такива ситуации ще ви е по-спокойно.  Ето как се е справяла с проблемното любопитство например 39-годишната Антония, майка на 3 деца. “Беше очевидно, че големият ми корем ще предизвика куп въпроси. Вече имах две деца и хората се чудеха дали наистина пак искам бебе. Затова реших предварително какво да казвам, за да ми е по-лесно”, споделя тя.

„Не ме докосвайте!”
“Косата ми настръхва при спомена за изживяното през бременността”, казва пък 28-годишната Екатерина. „Когато отидох на събиране при роднини, с които отдавна не се бяхме виждали, щом влязох в стаята, куп жени се струпаха около мен. Всяка постави ръка на корема ми, за да ме пипне. Чувствах се като циркаджийска атракция и страхът ми явно се предаде и на бебето. То започна да рита – факт, който направо въодушеви жените и те закрещяха от изумление”, разказва Катя.


Етюди с приятелка
Жените, които ще раждат за първи път, обикновено са по-притеснителни и не смеят да заявят, че не им е приятно да докосват корема им. Опитайте се да репетирате. Ваша добра приятелка може да играе ролята на досадна лелка, която ви „атакува”. Вие обаче може да я парирате с думите: “Предпочитам да не ме докосвате.” Спокойният ви и уверен тон ще ви спаси в тази нелепа ситуация. Вие имате право да отказвате посегателство, дори и от близки. Ако човекът до вас не реагира на думите ви и продължи да нахалства, просто се отдръпнете. В крайна сметка по-умният се оттегля.

„Запушвам си ушите!”
Често преди раждането бъдещите майки чуват какви ли не лични истории и ужаси за родилния процес. Не бива да вярвате 100% на такива разкази, защото те са пречупени през призмата на куп субективни неща. “Докато бях бременна, познатите ми майки често ми разказваха страховити истории за това как тялото ми ще се подуе, кожата ми ще стане грозна, а раждането ще е невероятно болезнено и безкрайно дълго”, споделя 30-годишната Камелия, майка на 4-годишна дъщеря. “Опитвах се да не ги слушам, защото настръхвах при всяка дума и притесненията ми ставаха още по-големи”, допълва тя. 

Как да отговоря?
В случаите, когато други жени, родили наскоро или не толкова скоро, ви стоварват личните си преживявания със страховити и негативни последици, деликатно им обърнете гръб и кажете: “Вие сигурно сте имали тежка бременност” или „Може би просто така са се стекли обстоятелствата.” После най-добре сменете темата, а ако и това не помогне, напуснете компанията.
Въпреки че майките не искат да ви плашат, а да изтъкват смелостта си, сега нямате нужда точно от това. За бъдещото ви бебе е най-добре да сте спокойна и ведра – такова искате да видите и него.

Павлина Желева
психолог