Решихме да обърнем специално внимание на мъжкото здраве, защото често пъти фокусът преди желаната бременност е насочен към жените. Статистиките показват, че женският и мъжкият стерилитет държат равни позиции сред двойките с проблемно зачеване. Да, всички знаем, че полово предаваните болести предизвикват различни по вид проблеми, които могат да останат незабелязани и трудни за диагностициране, но какво още е важно да научим? Единствено специалист в тази област би могъл да отговори на въпроси, които всеки си задава, но не смее да попита гласно. Изключително щастливи сме, че имаме възможност да бъдем полезни с ценна информация благодарение на доц. д-р Марин Георгиев, началник на Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска" и председател на Българското урологично дружество. Ето какво ни сподели той…

dots.Marin Georgiev 2

Оказва ли влияние възрастта на мъжа на неговите репродуктивни способности?

Да, оказва. Най-вече има значение дали е налице нормалнa тестостеронова секреция.

Необходими изследвания, ако бременността закъснява

Задължително еякулат – микробиологично изследване, както и спермограма за определяне броя, подвижността и морфологията (формата) на сперматозоидите.

За микробиологичното изследване е необходимо да се даде сперма с мастурбация, а за спермограмата трябва да е налице 4-дневно въздържание от еякулация.

Най-чести проблеми

Варикоцеле – разширена вена, най-често на левия тестис, липса на нормален транспорт на сперматозоидите при запушване на семепровода, нарушение в хормоналния статус, хирургични интервенции за премахване на тестиса при недостатъчност на другия тестис. При десностранно варикоцеле задължително трябва да се изясни дали няма туморно заболяване – най-често тумор на бъбрека, който притиска вената и поради това тя не може да дренира кръвта от тестиса. Варикоцелето може да е безсимптомно или да предизвиква дискомфорт и болка в тестиса, както и подутина, особено при физическо натоварване и стоене дълго време прав. Задължително трябва да се направи консултация с коремен хирург за изключване на херния, при която може да има подобни оплаквания. Най-опасният симптом при варикоцелето е вероятността да се увреди сперматогенезата, което налага провеждането на спермограма при всички случаи. Ако варикоцелето не предизвиква симптоми, които са притеснителни, и не повлиява сперматогенезата, не е задължително пациетът да се оперира, може да остане под активно наблюдение. Пациенти, при които варикоцелето предизвиква отклонения в спермограмата, оперативното лечение е задължително, но пациентите тябва да са информирани, че операцията не гарантира нормализиране на оплодителната способност.

Хормонални отклонения

Най-често намалени или гранични стойност на мъжкия полов хормон – тестостерона. В тези случаи е необходимо в лечението да се включи ендокринолог- андролог.

Всекидневните опити за бебе намаляват ли оплодителната способност на сперматозоидите?

Не, точно обратното – дълго време без еякулация би могло да доведе до нарушения. До нарушения водят и приемът на големи количества алкохол, употребата на марихуана, кокаин и хероин, интензивното тютюнопушене, приемът на стероиди, тестостерон-заместващата терапия, заседналият начин на живот, приемът на прекалено много соя и консервирани храни, стресът, преумората.

Подобряване показателите на подвижността на сперматозоидите

Необходима е промяна в поведението – избягване на описаните по-горе рискови фактори, прием на плодове и зеленчуци, избягване на работа в електромагнитни полета и йонизираща радиация, прием на храна, богата на Л-карнитин, омега-3 мастни киселини, витамини А, С, D, цинк, нормализиране на телесното тегло. Има и медикаменти, които подобряват подвижността, но за техния прием е необходима консултация с уролог или андролог.

Уголемена простата

Обикновено простатата се увеличава след 45 години. Ако е налице уголемяване на простатата при млади мъже, необходимо е да се изключи туморен процес.

Най-честата причина за проблеми с простатата в млада възраст е възпалението или простатитът. Самолечението може да доведе до непълно излекуване и хронифициране на заболяването, което се лекува изключително трудно.

Простатит

Простатитът е възпаление на простатната жлеза, което може да протече остро и хронично. Необходимо е да се изолира причинителят, като се изследват урина, еякулат, простатен секрет, уретрален секрет, след което се провежда лечение по антибиограма.

Препуциумът и отдръпването му при бебето

До втората година е налице тъй наречената физиологична фимоза. Необходимо е винаги при къпане родителите да се опитват да забелват кожата на члена. Ако след втората година все още главичката не може да се открие, може да се наложи оперативно лечение.

„Насилствено“ отдръпване на препуциума

Би могло да е опасно, защото при грубо и насилствено отдръпване може да се получи парафимоза. При това състояние препуциумът е отдръпнат зад главичката, но не може да се върне обратно. Това е спешно състояние, налагащо преглед при уролог.

Какво представлява самата процедура, когато се извършва от уролог?

Урологът хваща главичката и с натиск се опитва да върне кръвта от нея, която е под формата на оток, обратно в кавернозните тела, като по този начин намали обема, което ще позволи препуциумът да се върне обратно. В някои случаи тази мануална репозиция е невъзможна и се налага оперативно лечение – обрязване или пластика на препуциума.

 

Разговора проведе Виржиния Николова