Не гледайте твърде критично промените във фигурата си и най-после се отървете от фобията да се паникьосвате след всеки качен килограм!


Бременността е единственият период, през който може да се любувате на все по-едреещата си фигура. Сега вашата основна грижа е не в какви диети да се впускате, а как да се храните здравословно, за да осигурите всичко, нужно на бебето в корема.

Тялото се подготвя за бебето
През 9-те месеца под влияние на хормоните се променя и обмяната на веществата. С напредването на бременността ставате все по-тежка и ленива и поради това изразходвате все по-малко енергия. Ето как майката Природа се е погрижила организмът да натрупва запаси от мастна тъкан, нужни за нормалното протичане на бременността и кърменето. Не се заблуждавайте – това не означава, че трябва да поемате повече калории с храната, поне в началните месеци. Необходими са ви само 200 калории допълнително на ден, но чак през последните 3 месеца. Ще си ги набавяте с купичка мюсли (корнфлейкс) или с малко пълнозърнест хляб и някакъв плод.

Колко да наддавате
Трудно е да се даде много точен отговор на този въпрос. Качването на килограми зависи от много неща – индивидуалните особености на физиката, наследственото предразположение, големината на плода, плацентата и матката, количеството на околоплодната течност, увеличения обем на кръвта и пр. При нормално тегло преди забременяването можете да наддадете от 11 до 15.5 кг, при тегло под нормата – от 12.4 до 17.7 кг, при свръхтегло – от 6.7 до 11 кг. Ще установите дали в началото на бременността вашето тегло е нормално, като изчислите индекса на телесното си тегло (ИТТ). За целта разделете теглото си в кг на квадрата на височината си в м. Вашият ИТТ трябва да е между 20 и 25. Пример: ако тежите 55 кг и сте висока 1.65 м, ИТТ = 55 : (1.65 х 1.65) = 20.


Мастната тъкан се натрупва предимно в областта на бедрата, ханша и гърдите и, разбира се, по корема. Нейната роля е да предпазва бебето и по-късно да подпомага отделянето на кърма.

Някои са по-пълни...
Имайте предвид, че всяка жена е различна и това се отразява на теглото през 9-те месеца. Известно е, че в по-млада възраст се напълнява по-малко и се отслабва по-бързо. Значение имат още етническата принадлежност (негърките наедряват много, азиатките натрупват малко килограми), изходното тегло, поредността на бременността – при първо бебе обикновено се наддава повече, отколкото при следващите.
Добрата новина – жени, обхванати от натрапчиви мании за теглото и начина си на хранене, се успокояват през бременността и се освобождават от проблемите си поне за този период. Лошата – депресията и пониженото самочувствие водят до значително наддаване поради увеличеното приемане на храна.

Не е време за диети
Бъдещи майки, които ограничават храненето през 9-те месеца, излагат себе си и бебето на риск. Непълноценното хранене може да лиши организма от жизненонеобходими вещества като желязо и калций и да причини анемия, умора, запек и други нарушения.
Разбира се, натрупването на повече килограми през бременността също може да създаде проблеми. Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог, ако се притеснявате, че наддавате бързо, особено през последното тримесечие. В такъв случай рискът от повишено кръвно налягане и диабет се увеличава.
Свръхкилограмите могат да причинят и други неприятности. Ако изходното тегло е над 87 кг и бременната наддаде повече от 13.5 кг, вероятно бебето ще е прекалено едро. Новородени с тегло над 4 кг са изложени на висок риск от усложнения.
Спокойно! Не се изтезавайте, ако изведнъж почувствате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко или вкусно. Позволете си го! Резките емоционални промени през бременността понякога налагат да постигате желания душевен комфорт чрез похапване и на нещо не особено полезно...

Не се отчайвайте!
Почти всяка новоизлюпена майка изпада в паника, щом установи, че след изписването от родилния дом не може да влезе в джинсите си отпреди забременяването. Имайте предвид, че веднага след раждането ще намалите теглото си (само!) с около 6 кг. Ако кърмите, ще отслабвате с по ½ кг на месец, но ще се нуждаете от допълнителни 500 калории дневно и през това време не бива да се подлагате на диета. Непосредствено след раждането матката ви ще тежи около 900 г (колкото през бременността), но кърменето ще ускори възстановяването на размерите й отпреди зачеването. За теглото си може да се сърдите (или да сте благодарна) и на собствената ви майка. Затова полюбопитствайте как е изглеждала тя като бременна и родилка. Така ще се подготвите какви изненади да очаквате и от своята фигура.

Кое колко тежи

 • Бебето – 3.33 кг
 • Плацентата – 0.66 кг
 • Околоплодната течност – 0.66 кг
 • Матката – 0.9 кг
 • Гърдите – 0.44 кг
 • Кръвта и другите телесни течности – 2.66 кг
 • Запасите от мастна тъкан – 3.3 кг
 • Общо – 12 кг

  Добра вест
  Според проучване, проведено в Исландия, 89% от наблюдаваните 200 млади майки са възвърнали теглото си отпреди бременността само за около 12 месеца след раждането.