Шок, изненада и ужас... може ли новината за зачатието да е свързана с толкова неприятни чувства? Понякога непланираната бременност става причина за негативни емоции. Защо обаче трябва да се оставяте на тях, вместо да се радвате на щастливата случайност, че съдбата ви е дарила с бебе. Според статистика на Американската асоциация по репродуктивно здраве всяка година повече от 1 млн. омъжени жени в САЩ забременяват, без да искат. Колко ли са те у нас? Никой няма точни данни, но броят на абортите продължава да расте и е почти толкова, колкото и броят на ражданията всяка година.


Все пак, ако имате щастлива и здрава връзка, изненадващата бременност не би трябвало да е нещо толкова шокиращо и отчайващо. Понякога бебето идва като знак от съдбата, за да покаже, че е време да заздравите семейството си. Приемете го като радостно събитие и се наслаждавайте на бременността си.

Да, ама не!
Жените, които планират бебе, следят мензеса си и за тях всяко закъснение е сигнал, че то вече е на път. Ако обаче нямате никаква представа, че щъркелът може да кацне във вашата къща, може да се забавите с купуването на теста за бременност с месец, дори с два. Често първата реакция към двете чертички е съмнение и отричане. Много жени отказват да приемат истината. Те пробват с още един тест и с още един тест... докато не се уверят напълно. Когато сте твърдо убедена, опитайте се да забравите негативните емоции. Сигурно в началото ще се питате защо това се случва точно на вас. Със сигурност са виновни скъсаният презерватив или пропуснатото хапче. Постарайте се да потиснете страховете си, че няма да се справите финансово, че сега не е време за бебе и че кариерата ви е преди всичко. Помислете добре дали детето не е прекрасна възможност животът ви да се обърне в посока, за която досега не сте мислили. Не е ли това шанс да се изявите като майка? Притесненията дали ще сте добра майка не бива да ви тормозят още в началото. Постепенно ще усетите майчиния инстинкт, който ще се зароди у вас. 

Стъпка по стъпка
Не се обвинявайте, ако не изпитвате ентусиазма на други бъдещи майки. Някои жени от курсовете за родители не спират да дърдорят за бебето в утробата си и дните им са изпълнени с обикаляне по магазините за бебешки дрешки. Не се притеснявайте, ако имате други приоритети. Изисква се време, за да ви обхване ентусиазъм за неочакваното бебе. Това може да се случи при първия преглед с ехограф или при първото ритниче на бебето. Има майки, които изпитват щастие едва когато гушнат малкото човече за първи път. Чак тогава те осъзнават, че са взели правилното решение. Няма универсална формула за майчината радост.

Допълнителни бонуси
Без да подозирате, неочакваната бременност може да окаже благотворно влияние върху семейството ви. Някои мъже толкова се ентусиазират от “непоръчаното” бебе, че любовта им към бременната половинка може да скочи до небесата. Те се чувстват задължени да докажат, че могат да се грижат за “своята любима”, за “своето дете”. За тях е истинско удоволствие да присъстват на женската консултация или пък да ходят на курс за бъдещи родители.
Някои жени се притесняват, че бебето може да разруши хармонията в отношенията им с партньора, но в повечето случаи това не става. Семейството се сплотява още повече, а здравата връзка се радва на допълнително обич и привързаност. Мъжът вижда в половинката си освен жената, и майката, а тя от своя страна открива по-нежни черти и прояви на грижовност у своя любим.

Донка Дамянова
психолог