Не можете да заспите не само защото бебето от корема ви рита, а и от тревогите, които не ви дават мира. Ще се опитаме да прогоним част от страховете ви.

Напих се, а не знаех, че съм бременна
Разбира се, че би било най-добре да се откажете от алкохола, когато се опитвате да заченете, но знаем, че много бебета са създадени в някоя страстна нощ след алкохолно опиянение. Не прекалявайте с тревогата, защото нероденото бебе е достатъчно устойчиво. Проучвания сочат, че до 2 чаши вино (бира) седмично не се отразяват отрицателно върху теглото при раждане или интелигентността на детето. Но се откажете от редовните коктейли с приятели, защото над 56 единици седмично (около 7 бутилки вино) могат сериозно да увредят плода. Избягвайте алкохола през първите месеци на бременността, когато плодът е особено уязвим. По-късно е въпрос на избор дали от време на време ще си позволите по 1–2 чаши вино или бира седмично.

Забелязах следи от кръв по бельото си
Това е едно от най-големите притеснения на бъдещите майки, но не се паникьосвайте, защото кървенето е изключително често явление. Около 1/5 от бременните имат кървене през първите 12 гестационни седмици. То може да варира от оскъдно кафеникаво петно до изтичане на яркочервена кръв. Гледката наистина е в състояние да предизвика ужас, но не мислете най-лошото – само около 1/3 от жените, които са имали кървене, не задържат плода. По-често кръвта се дължи на имплантирането на зародиша в матката (обикновено по време на "изчезналия" мензес или идва след секс от шийката поради трансформацията на клетките под влияние на хормоните на бременността. Така че много жени имат следи от кръв през първото тримесечие и ако кървенето не е продължително, няма основания за тревога.

Не знаех, че не бива да ям камембер
Неприятната страна на бременността е, че трябва да се откажете от доста деликатеси, като непастьоризирано сирене, камембер, бри, пастет от черен дроб… Възможно е те да съдържат листерии – бактерии, които могат да причинят аборт или малформации при плода. Макар че това се случва много рядко, по-добре е тези храни да се избягват през бременността.

Постоянно ми е лошо
Сутрешното гадене през първото тримесечие действително е крайно неприятно. Сигурно се тревожите, че бебето не получава достатъчно хранителни вещества. Страховете ви са излишни – бебето си набавя всичко необходимо от вашата кръв. По-скоро вие сте жертвата. Най-добре е да се храните често с малки порции и да пиете много течности. Ако не можете да задържате нищо, включително течности, може да се наложи болнично лечение за предпазване от дехидратация (обезводняване).

Пушех, без да знам, че съм бременна
Толкова много се говори за вредата от пушенето през бременността. Няма да се стигне до непоправимо увреждане на плода, ако се откажете от тютюна, след като разберете, че сте бременна. Цигарите лишават бебето от кислород и са свързани с преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, дихателни проблеми. Стресът след раждането може да ви накара да посегнете отново към цигарите. Не го правете! Порокът е не по-малко вреден и за новороденото. Не пушете с таткото в присъствието на бебето.

Вземам аспирин срещу главоболие
Най-добре е да не прибягвате до болкоуспокояващи средства, но ако се налага, пробвайте с парацетамол. Ако се разболеете от грип, задължително се посъветвайте с вашия лекар какво можете да вземате.

Гимнастиката ме изтощава
Това не бива да е причина да се откажете от гимнастиката и да прекарате остатъка от бременността на канапето. Поддържането на тонуса е едно от най-добрите неща, които може да направите за бебето си. Безсилието ви може да се дължи на дехидратация, затова пийте повече течности и тренирайте умерено, за да не се изпотявате прекомерно.

Често имам болки в корема
Сега всяка стомашна или чревна колика ви кара да се страхувате за бебето. Не се безпокойте, болките в корема често се дължат на запека, който съпътства бременността. Яжте повече богати на влакнини храни като плодове и зеленчуци и пийте много вода. Ако болките са силни или са придружени с кървене, консултирайте се с вашия лекар.

Днес бебето не се движи
Типично – цяла нощ не можете да заспите от ритничетата на рожбата си, а точно когато искате да се похвалите на приятелката си, спокойствието в корема ви е стряскащо. Не се паникьосвайте, бебетата имат свой собствен ритъм на движение, който може да се променя през различните фази на бременността. Само вие знаете кое е нормално за вашето бебе и ако то не се движи по времето, когато обикновено е най-активно, обърнете се за съвет към вашата акушерка. Не забравяйте, че през последните няколко седмици на бременността бебето има все по-малко пространство около себе си и рита по-малко. Глътка студена течност или нещо сладко могат да го раздвижат.

Олеле, почистих сандъчето на котката!
Не почиствайте котешките отпадъци, защото има риск да се заразите с токсоплазмоза, която е опасна за бременността. Не се безпокойте прекалено, ако вече сте го правили, тъй като заболяването е много рядко. Ако въпреки това се тревожите, говорете с акушерката си за евентуално изследване и лечение. Възложете на някого да почиства изпражненията на котката. Освен това не забравяйте да работите в градината с ръкавици, защото дори да нямате котка, винаги е възможно някоя съседска любимка да си е свършила работата във вашия двор.