Искате да родите Първото бебе на 2010-а? Чудесно! Идеята ви е прекрасна, стискаме ви палци и ви подсказваме какво може да направите, за да се изпълни желанието ви.


Децата, които празнуват рождения си ден в края на септември, вероятно са осъществено новогодишно желание. Такъв е Ники – в един романтичен предиобед на 1 януари планът е осъществен и девет месеца по-късно момчето идва на бял свят. Понякога нещата тръгват толкова бързо, понякога обаче се заинатяват...

Истината за забременяването или
защо не винаги всичко става по ноти
70 процента от всички двойки, които искат да имат дете, забременяват през първата година. Някои веднага, други след 3, 6 или 11 месеца. Около половината от останалите 30% се радват на растящ корем през следващата година. При повечето двойки успехът идва без проблеми, макар че понякога субективните усещания не са точно такива. Всеки познава поне една двойка от приятелския си кръг, която въпреки всички опити все още е без деца.
Обяснението е просто – шансът да се забременее бързо е най-висок в началото на 20-годишната възраст, след което започва да намалява. При 30- и 40-годишните забременяването става по-бавно. Освен това, ако жената живее на едно място, а мъжът работи в друг град, не е лесно да се осъществи секс в най-благоприятните дни.


Въпреки мнението, че предпазването с противозачатъчни средства налага повече търпение до забременяването, понякога жените зачеват веднага след като спрат хапчетата. Това вероятно се дължи на редовния мензес при вземане на противозачатъчните, което улеснява забременяването след прекъсването им.

Истината за добрата подготовка или
защо бебето не се планира като покупката на жилище
Специалистите не смятат, че е правилно противозачатъчните да се спрат и забременяването просто да се изчаква. Според гинеколожката д-р Дженифер Родер от Мюнхен по-добре е няколко месеца преди това жената да се подложи на преглед.
Много важно е да се установи имунизационното състояние – налице ли са антитела срещу рубеола и варицела в кръвта. Наличието им е съществено благоприятно условие. Ако обаче те липсват, жените, които искат дете, трябва да се имунизират, за да не може през бременността евентуалната инфекция да увреди нероденото бебе. Три месеца след имунизирането проектомайката трябва да се предпазва от забременяване, след което защитата й е перфектна.
Това време може да се използва, за да се приемат редовно таблетки фолиева киселина – 800 микрограма на ден. Таблетките се вземат най-малко до 10-ата седмица на бременността. Те намаляват риска от спина бифида (отворен гръбначен стълб) при бебето.

Истината за здравословното хранене и други неотложни грижи, които могат да подпомогнат проекта
През този подготвителен период най-добре е бъдещите бременни да се замислят и за здравословното си хранене. Статистически най-големи шансове за зачеване имат здравите хора (това се отнася и за бъдещите татковци!), чието тегло не е нито много високо, нито много ниско, които спортуват умерено, употребяват алкохол рядко и точно сега са взели решението завинаги да захвърлят цигарите. Никотинът намалява не само плодовитостта на жените, но и качеството на сперматозоидите.
Струва си да се посети и стоматолог. Понякога евентуалното огнище на зъбна инфекция може да намали шансовете за забременяване.

Истината за правилния момент или
защо 28, разделено на две, не винаги прави 14
Д-р Дженифер Родер съветва двойките, които я посещават с желание за бебе, но то се бави, да живеят нормално половин година и след това отново да я потърсят. Тя е убедена, че не трябва да се пристъпва към осъществяване на желанието за бебе с пренапрежение и постоянен стрес. Според нея най-важни са спокойствието и радостта от живота.

Истината за някои факти, които имат важно значение за успеха
Трябва да се знаят някои неща, свързани с месечния цикъл на жената. След овулацията яйцеклетката живее около 12 часа, а сперматозоидите на мъжа могат да преживеят в тялото на жената три до четири дни. Това прави общо 72 часа, през които двойката може да забременее. Три дни в месеца – това изглежда постижимо, когато тези дни се знаят.
Кога точно е овулацията? По принцип се приема, че обикновено тя е в средата на цикъла. Ако мензесът идва редовно на 28 дни, шансът да се забременее е добър 14 дни след началото на последната менструация. Само че рядко това протича като по учебник. Колкото по-нередовен е мензесът, толкова по-неточно може да се определи овулацията.
Да се прави секс всеки ден, макар и да е приятен метод за преодоляване на колебанията в цикъла, с времето се отразява на броя на сперматозоидите. Най-големи шансове за успех имат двойките, които правят секс през седмицата около средата на цикъла. Силните колебания в месечния цикъл се повлияват добре от растителни препарати, предписани обаче от лекар. Овулацията също може да се определи. Около 12 до 24 часа преди нея мозъкът освобождава хормон (лутеинизиращ хормон), който я предизвиква и може да се открие в урината – прагматичен, макар и не особено романтичен вариант за семейно планиране. Тест за овулация може да купите от аптека.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

Как да увеличите шанса за бебе
 Старайте се да намалявате стреса. Това се отнася не само за преживявания в службата, но и за онзи, свързан с прекаленото вживяване в желанието за бебе. Повечето двойки забременяват без проблеми, така че може да изчакате спокойно.
 Хранете се здравословно. Яжте много плодове и зеленчуци, консумирайте умерено месо и риба, предпочитайте пълнозърнест хляб пред бял.
 Пийте много течности, но изключете алкохола.
Не пушете. Никотинът понижава фертилността (при жените
и при мъжете). Най-добре е да се разделите с цигарите половин година преди забременяването!
Анализирайте собствения си месечен цикъл. В
продължение на няколко месеца водете дневник – обикновено овулацията е по средата на цикъла. Ако мензесът ви е много нередовен, обърнете се към гинеколог.