Девет месеца очаквате да видите личицето на своето дете и може би не подозирате, че то вече ви познава повече от всеки друг. Усеща вашите емоции и ги преживява заедно с вас, защото различните състояния предизвикват химична реакция в организма ви – когато сте радостна, в кръвта се отделят ендорфини, когато сте напрегната или ядосана, нивото на адреналина се покачва.
Хормоните
стигат до бебето през плацентата и оказват влияние и върху него. Затова е важно да превърнете бременността си в положително събитие. Това ще се отрази благоприятно и върху развитието на бебето.


В „хралупата” не е тихо
Т.е. в матката бебето чува биенето на сърцето ви, вдишването и издишването ви, движението на кръвта ви. През втората половина на бременността то вече долавя и звуци от външния свят. Установено е, че бебетата разпознават и запомнят звуците, които често са чували в утробата, и след раждането същите звуци ги успокояват. Можете да пробвате сами, когато си почивате, да слушате любима мелодия. Когато бебето се роди и е неспокойно, пуснете му същата мелодия и го наблюдавайте.
Храната
която предпочитате, ще се харесва и на бебето ви ­– тя му е позната. Амниотичната течност, в която то плува, придобива вкуса на вашата храна. Ако обичате пикантни ястия, и бебето ви ще има същите предпочитания. След раждането и кърмата ще има същия вкус и на бебето ще му допада.

Гласът
ви го успокоява, макар да стига приглушен до него. Проведени са проучвания, които доказват, че ударите на сърцето на бебето се забавят, когато то чуе успокоителната интонация на гласа ви. Любопитен факт е, че звуковите вълни на първия плач на новороденото са идентични с тези на майчиния му говор.
Ритането
също е начин да общувате с бебето си. Около 20-ата гестационна седмица (г.с.) то вече усеща допир и можете да създадете импровизиран „диалог” между вас. Когато се размърда, погалете корема си. На някои бебета това толкова им харесва, че като че ли протягат стъпало към мястото. Така бебето ще се научи да разпознава вашия допир или докосването на татко. Учените са установили, че то откликва на допира на баща си, но се отдръпва, ако усети на същото място ръката на акушер-гинеколога.

Д-р Димана Стоева
акушер-гинеколог

Знаете ли, че…

Учените вече намериха потвърждение, че 10-седмичният ембрион има много висок праг на чувствителност. На този етап на развитие бебето все още няма кожа, нервните окончания са оголени и затова способността му да усеща външни въздействия е много висока.
Резултатите от научни изследвания са показали, че още в утробата на майката детето започва да чува, вижда, дори да изразява недоволство. Към 16-ата г.с. вече може да разговаряте с него, към 20-ата г.с. то вече има изграден дневен режим – обикновено сутрин е спокойно, а около полунощ е много активно.