Текст: Д-р Марио Николов,
         ендокринолог, City Clinic
 
 Все повече хора страдат от диабет. Възрастовата граница също пада. Увеличават се и жените, които по време на бременност развиват диабет и им се налага да родят с тази диагноза. През 2013 г. официално 21 млн. бебета са родени от майки с диабет.

Преддиабетно състояние – преди да настъпи заболяването. На този етап може да се проведе профилактика и впоследствие да не се развие диабет. В същото време това състояние може да е една от причините за женския субфертилитет.Субфертилитетът при жената е състояние, при което е намалена способността за възпроизвеждане. Една от причините за него са поликистозните яйчници, които сачест ендокринологичен проблем при безплодие на жената. Напоследък синдромът поликистозни яйчници се разглежда като метаболитен синдром с отклонение в обмяната на въглехидратите, в основатана който са инсулиновата резистентност и повишените инсулинови нива в кръвта. Клинично се изявява с нередовен цикъл, липса на менструация до 6 месеца или неправилни маточни кръвотечения. На официалната страница на Международната диабетна федерация може да се види, че данните за разпространението на диабета в България са сходни с показателите за Гърция и по-ниски в сравнение с тези за Сърбия и Турция.Честотата зависи от начина на живот, но и от генитe. В болницата, в която аз работя, по договор с арабските посолства се обслужват граждани на Либия. При тях честотата на захарния диабет е изключително висока, което на практика доказва,че наследствеността има огромно значение. Честотата на диабета в България е около 8%. Освен че заболяването може да се профилактира, се прилага и т.нар. вторична профилактика, за да не настъпят усложнения. Дори и да е диагностициран, захарният диабет не е противопоказание за забременяване и бременност, ако се контролира добре. Като всяко едно заболяване трябва да се наблюдава и да се лекува.

 
Рискови фактори за диабет:
 
Фамилност.
Жени, които са имали гестационен диабет повреме на бременност – диабет, открит по време на втория или третия триместър на бременността, дължащ се на хормоните, образувани в плацентата. Това отклонение във въглехидратниятолеранс се нормализира, но тези жени са по рискови при следваща бременност или в бъдещеда развият диабет. Това е едно предупреждение на организма на бременната жена, че това може да се случи.
 
Застоял начин на живот. Наднормено тегло.

Тютюнопушене. Недостатъчен сън.

Съвсем скоро се публикуваха резултатите от американско проучване, които показаха, че една от причините за нарастване честотата на диабета е недостигът на сън. Той има връзка с развитието и на други заболявания –хипертония и злокачествени заболявания. Не на последно място, когато има стрес, приемът на медикаменти, които „оправят” настроението, може да отключи заболяването, особено при предразположени жени.
 
При развитие на гестационен диабет трябва да се вземат незабавни мерки, защото, макар преди да не го е имало, води до рискове и за бременната, и за плода. Бременността и раждането може да протекат по-тежко. Повишава се вероятността за изява на хипертония, прееклампсия,прежде временно раждане, аборт. Освен това придецата, родени от майки с диабет, рискът даразвият диабет в бъдеще е по-голям. Ако една майка е страдала от диабет по време на бременността, трябва след това да наблегне на начинана хранене и развитие на детето си с цел да се предотврати появата на захарен диабет. Жените, които задължително трябва да се изследват за гестационен диабет, са тези с наднормено тегло, с поликистозни яйчници, с изявени черти наповишени мъжки хормони в организма си (повишено окосмяване, изразена мускулатура и т.н.). Любопитното е, че този синдром се лекува със забременяването и с кърменето. Колкото по-дълго кърми жената, толкова по-големи са терапевтичният ефект при поликистозен яйчник и профилактичният по отношение на захарен диабет. Ако една жена реши да се изследва за захарен диабет, когато тя попада в рискова група или по време на бременността се установи, че плодът не съответства на нормата за етапа на развитие, трябва да се направи т.нар. обременяване с глюкоза между 24-ата и 28-ата гестационна седмица – орален глюкозотолерантен тест. Взема се кръв от вена, след това се пие прахче глюкоза и на първия-втория час след приема пак се взема кръв, за да се види дали организмът ще реагира нормално на обременяването с глюкоза – дали кръвните захари ще се повишат над нормата. Когато се открие гестационен диабет, първото нещо, с което се започва, е да се промени начинът на живот. Начинът си на живот трябва да променим всички ние, защото това е една отпричините да се увеличават случаите на диабет. При профилактичните прегледи се открива диабет при хора, при които не е имало съмнения за такъв здравословен проблем. Възрастовата граница пада все повече. Мерките, които трябва да се вземат от всички, са да се ограничи приемът на сладки храни и на газирани напитки, да се повиши физическата активност. Целта е с тези мерки до седмица, най-много месец, кръвните захари да се нормализират.
 
На нулевата минута – преди приема на храна, кръвната захар да бъде под 5,2 mmol/l; на първия час след нахранване – под 7,7 mmol/l, а на втория час – под 6,6 mmol/l. Ако това не стане и за около ден повече от 50% от изследванията показват над тези стойности, въпреки взетите мерки трябва да се премине на терапия. Бременните жени, независимо какъв е техният тип диабет, трябва да се лекуват. На този етап в Европа е разрешен само инсулин. След раждането, когато показателите се нормализират, те нямада продължат терапията, няма цял живот да са на инсулин и няма да са с диагноза диабет. Но ако вдигат нивата на захарите и не може да ги нормализират посредством начина си на живот, трябва да се поставя инсулин, за да може бременността да протече по-нормално и рискът за плода да бъде по-малък. Инсулино лечението се прави от един до четири-пет пъти на ден. Ако и това не помага, се преминава към т.нар. инсулинови помпи. Важен е и контролът на сърдечно-съдовите рискови фактори.

 Профилактика на диабета:

 
Консумиране на храни, богати на ненаситени
мазнини, каквито са растителните и рибните.