В живота ви през 9-те месеца не бива да има рискове, които заплашват вашето здраве и здравето на нероденото дете. Добре знаете, че е дошъл моментът да се разделите с цигарите, да ограничите до минимум алкохола, да обръщате по-голямо внимание на менюто си... Има обаче и друг сериозен въпрос – как да опазите бъдещото си дете от опасностите, които го дебнат от околната среда? Разбира се, не е нужно да натоварвате с нови страхове и без това лабилната си психика в този период, но прочетете как да противодействате на заплахите около вас.

Боите вкъщи
Опасни ли са за вас? Няма нищо по-естествено от това бъдещите родители да ремонтират жилището си в очакване на бебето. Тази акция обаче не е съвсем безопасна за бременната. Съвременните бои отделят бързо изпаряващи се органични съединения, които могат да причинят главоболие и гадене. Концентрацията на тези вещества е висока след първите няколко дни, но месеци продължава да е над безопасната. В някои по-стари къщи по стените има наслоявания от оловни бои – бъдете особено предпазлива, когато решите да ги отстранявате.


Какво да правите. Спазвайте упътването, написано от производителя, и дълго проветрявайте помещението след боядисване. Ако подготвяте детската стая, завършете работата няколко седмици преди термина. Най-добре е да сте по-далеч от ремонта. Оставете бъдещият татко да се изявява. Това ще го направи по-съпричастен към очакването на бебето, а и ще повиши самочувствието му.

Аерозолните препарати
Опасни ли са за вас? Спреят против насекоми и други силни химикали са опасни, ако голямо количество от тях попадне в белите дробове на бременната и чрез плацентата стигне до бебето.


Какво да правите. Ако ви се налага да използвате спрей против насекоми, не го пръскайте вие, а и след третирането от друг проветрявайте дълго стаята, за да не дишате изпаренията от химикалите. Ако имате домашен любимец, помолете бъдещия татко да го обезпаразити. Против комари, пчели, мухи и др. най-добре използвайте продукти, които съдържат етерични масла от мента, лавандула или карамфил.

Почистващите средства
Опасни ли са за вас? Бъдете много предпазлива към силните химикали, използвани в препаратите за почистване на фурната, тоалетната и пр. Опасността пак идва от риска те да се поемат от белите дробове и след това чрез плацентата да стигнат до плода.
Какво да правите. Спазвайте стриктно написаното в листовката от производителя. Когато миете и почиствате, винаги работете с гумени ръкавици, често проветрявайте стаята, в която работите.

Химикалите
Опасни ли са за вас? Повечето химикали, особено използваните в промишлеността, са опасни за бременната, ако тя е в контакт с тях на работното място.
Какво да правите. Ако в професията си използвате химикали, поискайте от шефовете си да се направи анализ на вредностите на работното място. Това няма да е някакъв каприз от ваша страна – полага ви се по закон. Ако е налице здравен риск, имате право да помолите да ви трудоустроят.

Пестицидите
Опасни ли са вас? Няма категорични доказателства, че пестицидите са вредни за развитието на плода, но със сигурност не са полезни.
Какво да правите. Бъдете предпазлива. Не яжте плодове и зеленчуци, които са обработвани с пестициди. Сигурно ще ви е трудно да ги откриете, но съветът ни е да купувате по-неугледните плодове и зеленчуци, които възрастни жени на пазара предлагат от малкото си “стопанство”.
Не стойте в градината, когато дърветата се пръскат с препарати. Преди консумацията измивайте на обилна течаща вода плодовете и зеленчуците и задължително ги белете.

Замърсяването от автомобилите
Опасно ли е за вас? Известно ви е, че въздухът в големите градове става все по-замърсен. Основната причина за това са “състезаващите се” по улиците и булевардите автомобили, дошли от “гробищата” на Западна Европа.
Какво да правите. Когато попаднете в задръстване (това вероятно ви се случва по няколко пъти на ден), затваряйте прозорците на автомобила си. Постарайте се да откриете маршрут по тихи улици, далеч от натоварените кръстовища със светофари.

Рентгеновите лъчи
Опасни ли са за вас? Облъчването на корема ви с рентгенови лъчи може да е много опасно за нероденото бебе и да доведе до аномалии. Вероятността да се наложи да бъдете облъчена през 9-те месеца е много малка. Задължително преди този преглед добрите рентгенолози задават въпроса на всяка жена във фертилна възраст дали не е бременна. По принцип рентгеновите снимки на зъбите са безопасни, но по-добре е да ги отложите за след раждането.
Какво да правите. Уведомете рентгенолога или зъболекаря, дори само ако имате съмнение, че сте бременна.

Боядисването на косата
Опасно ли е за вас? Няма проучвания, които сочат, че боядисването със съвременните бои и студеното къдрене на косата са опасни за бременните. Възможно обаче е от химикалите да ви се появи гадене. Някои жени се оплакват, че през бременността и косата им реагира зле на такова разкрасяване.
Какво да правите. За да сте по-спокойна и за да избегнете гаденето, използвайте естествени бои на растителна основа (например къна).

Nota bene!
Най-големите рискове за нероденото са облъчването с рентгенови лъчи, злоупотребата с наркотици и алкохол и пушенето. Да откажете цигарите, е първото, което може да направите, ако мислите за здравето на вашето бебе. Не забравяйте, че разнообразното, богато на витамини меню и приемането на фолиева киселина значително намаляват рисковете.