Близо 200 бъдещи и настоящи родителите посетиха 11-тото издание на Форум бременност и детско здраве“, което се проведе на 29 септември във Варна. За първи път морската столица бе домакин на най-престижното специализирано събитие в областта на майчиното и детско здраве, организирано от водещия здравен портал Puls.bg.

bremennost

По време на събитието топ специалисти дадоха ценни съвети на стотиците майки и татковци, дошли в хотел Графит в града. В първия панел „9 невероятни месеца“ д-р Жасмин Костов, акушер-гинеколог, коментира необходимостта от провеждането на редица прегледи и изследвания при бременната жена.

Проф. д-р Людмила Ангелова обясни предимството на съвременните пренатални тестове, които се провеждат с венозна кръв. Ралица Георгиева допълни, че бъдещите майки трябва да полагат грижи върху правилното си хранене и това да осигурят достатъчно полезни вещества както за своя организъм, така и за този на бебето.

Във втория панел „Аз ще раждам“ д-р Милко Папазов се фокусира върху естественото раждане и поясни, че ходът на раждането зависи от позитивната нагласа на жената, нейната предварителна подготовка за процеса и способност да преодолее тревожността и страховете си. Д-р Папазов отбеляза, че процентът на жените, избрали цезаровото сечение, е висок. Анестезиологът д-р Катя Митева изясни предимствата на епидуралната анестезия, а адвокат Мария Радева акцентира върху правата при хоспитализиране за раждане.

Защо и къде да съхраним стволови клетки от пъпната връв бе темата на д-р Янко Янков, ръководител на тъканна банка „Селена Целс“. Д-р Румяна Ангелова очерта при какви признаци при новороденото родителите трябва да потърсят лекарска помощ. „За да не боледува детето и се радва на добър имунитет, трябва да са му осигурени комплекс от условия като пълноценно хранене, достатъчно време за сън, движение и добър психо-емоционален климат в семейството“, изтъкна и доц. д-р Ружа Панчева.

Ирена Корновска, представител на Алианса на българските акушерки, поясни ползите от кърмата, а доц. Диана Димитрова препоръча бащите да не „бягат“ от стаята с бебето под предлог, че не могат да се наспят за работа. „Това би довело до сериозен крах в отношенията не само между мъжа и жената, но и като цяло в отношенията в семейството“, казва доц. Димитрова.