Екипът на списание „9 месеца” удължи грипната ваканция на С "9 месеца" на училище до 20-и ноември включително. Продължената национална грипна епидемия изисква предпазните мерки спрямо бременните жени да останат в сила. Планираните лекции не отпадат от програмата на училището, а само се отлагат.

Д-р Радка Масларска, неонатолог в Токуда Болница София препоръчва на майките:
• Избягвайте обществените места с много хора – там рискът от зараза е много голям.


• Ако сте сериозно обезпокоена за здравето си или имате симптоми на грип, непременно се консултирайте с вашия лекар. Той ще прецени дали има нужда да приемате реленца или някакъв друг препарат. 
• Много важно е да се храните пълноценно и да приемате повече течности.

Поискахме съвети и от нашия експерт-диетолог д-р Милка Жижанова – Милушева. Тя ви препоръчва:


 
Засилете имунната си система, като редовно приемате пълноценна храна – със стайна температура или затоплена. Яжте повече плодове, но предимно характерните за този сезон и за нашата географска област – ябълки, круши, тиква. Консумирайте по едно киви през ден. Този плод съдържа много витамин С.

 Задължително пийте най-малко по 1.5 л течности (без да включвате в това  количество приетите с храната). Те също да са със стайна температура или затоплени, негорещи. Пийте чай, но не прекалявайте с черния и зеления, за да не нарушите баланса на кръвното налягане. Може да си приготвяте и отвари (чай, запарки) от дюли, ябълки... Консумирайте компоти от червени плодове.
 
Спазвайте стриктна лична хигиена. Банята сутрин и вечер да не е по-продължителна от 3 минути. Избягвайте горещите водни процедури. Драстичната температурна разлика води до простуди и предразполага организма към инфекции.
 
Често се разхождайте на чист въздух. Избирайте места, в които няма струпване на много хора.

Ако вече сте имунизирана с грипна ваксина, достатъчно е допълнително да вземате витамин С. За предпочитане са формите с удължено време на освобождаване (24 ч.). В аптеките се предлагат и подходящи за бременни имуностимулатори, но употребата им става само след консултация с лекар!
 Ако в продължение на 12 часа поддържате висока телесна температура (над 37.8 ºС, измерена под мишницата), веднага посетете вашия лекар!