Център за книги и здраве "Кибеа" стартира нов проект - йога за бременни. За повече подробности можете да се свържете с водещата АВА ГАВА на тел. 0887 56 25 29

Продължителността е един час, а цената е 5 лв.

В часовете по йога се работи с малки групи и се обръща специално внимание на участниците.


Кратка схема на провеждане на часовете:
• Групата се запознава с основните отправни точки на йога, затова началото на всеки час ще започва с кратък увод по дадената тема, която ще бъде водеща през целия урок - това са 5 минути за принципите на йога и темата, която ще бъде развита в самият час - тези 5 минути са толеранс към закъснелите.
• Наблюдаване и усещане на дишането - кратък психо- тренинг и запознаване с пълно йогийско дишане, като се мине през коремно- диафрагмено, ребрено-диафрагмено и гръдно (или ключично) дишане в продължение на 10 минути.

• Следва загряващ комплекс и правилно изпълнение на поздрава към слънцето (суринамаскар). Този загряващ комплекс в йога е изключително важен - сам по себе си той е една завършена програма, важно е да бъде правилно усвоен и да могат с лекота да се изпълнява вкъщи.
• Основният комплекс от асана (йогистки упражнения). Ако първоначалната тема е била „съзерцание“ се обръща повече внимание за наблюдаване на тялото в съответните пози, ако темата е „търпение“ ще се задържа повече в асаните, или пък ако тема е „не насилие“ ще се осмисля пределната точка на задържане в позата. “В йога има усилие, но няма насилие.“
• Преминава се за финал към няколко вида дишане (пранаяма) и целия комплекс завършва с релаксация.

Препоръки:
бъдете с удобно облекло.
не приемайте обилна храна от 2 до 4 часа преди заниманията по йога. Може да пиете вода или да приемате малка закуска от плодове или кисело мляко.
по време на месечния цикъл при жените не е желателно да се правят асани, понеже могат да доведат до увеличаване на кръвотечението.
уведомете вашият йога преподавател ако сте в деликатно състояние като хронично заболяване, бременност или ако се чувствате неудобно в някоя от асаните.