Носителят на ГРАМИ Лени Кравиц подкрепи кампанията на УНИЦЕФ и партньорите на организацията за спасяване и подобряване живота на милиони деца и техните семейства по света, осигурявайки им достъп до чиста питейна вода и адекватни хигиенни условия.

“Роден съм в Ню Йорк и винаги съм приемал достъпа до чиста вода за даденост“, каза Кравиц. Никое дете не трябва да загива от диария вследствие на замърсена вода, от която пие. Недопустимо е хиляди деца под петгодишна възраст да продължават да умират всеки ден поради липса на достъп до чиста питейна вода и елементарна хигиена.”УНИЦЕФ обяви, че светът е постигнал Целите на Хилядолетието по отношение на питейната вода като 89% от населението на Земята има достъп до вода. Въпреки това за над 780 млн. души, главно в Азия и Субсахарска Африка, набавянето на вода е изключително трудна задача. В същото време около 2.5 милиарда души са лишени от адекватни хигиенни условия.

Лошата хигиена и вода са опасни за детското здраве. Децата, и особено момичетата, често пропускат училищни занятия, защото са отговорни за събирането на вода за техните семейства. А много  училища не разполагат с отделни санитарни възли за момичета. Без питейна вода, канализация и добра хигиена е трудно да се постигне устойчиво развитие.


От 1990 г. УНИЦЕФ, правителствата и партньорите са помогнали над 2 милиарда души да получат достъп до по-добра вода, а за 1.8 млрд. души са осигурили и по-добри санитарни условия. Усилията включват сондиране на кладенци и инсталиране на водни помпи, подпомагайки общностите в изграждане на тоалетни и в уроците по хигиена, животоспасяващи за децата и майките, както и в осигуряване на безопасна вода и канализация за жителите по време на бедствия.

Източник: www.unicef.bg