Майки протестираха пред столичната болница „Шейново" по случай Международния ден за превенция на насилието над жени. Те настояват лекарите и акушерките да променят отношението си към родилките. Протестът на майките премина под мотото „Да простим за преживяното насилие в родилните домове".

Протестиращите майки обясниха, че искат да се прекратят практиките с рутинното прилагане на интервенции, доказали вредата си върху родилния процес и здравето на бебето и родилката. Ралица Димитрова обясни, че практиките в българските болници са много остарели: „В момента течението е hands off - максимално да няма интервенции, ако наистина не са животозастрашаващи ситуации. Няма причина една родилка, която ражда нормално, някой насилствено да й направи повече разкритие, за да роди по-бързо. За кого е удобно това и какви могат да бъдат последствията. Всички тези неща, които тук се правят рутинно на 100% от родилките".

Майките благодариха за направеното от лекарските екипи, но помолиха на всяка родилка да се дава право да избира и да бъде уважавано мнението й.

„Неуважението също е вид насилие. Ако аз кажа: моля, не ми правете това, а някой тръгне да ме убеждава и въобще не ме чуе, и ми го направи нещото, защото е решил, че се мъча - това е вид насилие", обясни Нели Мутафова обясни.

Протестиращите призоваха още да се осигури възможност за първи контакт между майката и бебето непосредствено след раждането и да не бъдат разделяни по време на болничния престой.

 

Източник: dariknews.bg