Пловдивчанка стана акушерка № 1 в Европа. Тя беше отличена в международния конкурс „Kate Granger Awards 2020". Петя Запрянова работи в Родилно отделение в Клиниката по АГ на Университетска болница „Свети Георги".

Отличието й беше присъдено за най-добър професионалист, вдъхновяваща работа и състрадателна грижа.

До престижното признание се стига след номинирането й от Алианса на българските акушерки (АБА). Поводът е обявяването от СЗОна 2020-а за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

В номинацията Запрянова е определена като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността й на професията. Неоспорим факт е, че тя се е доказала през годините с активността си за подобряване на акушерската грижа за майката и бебето, както и със своя принос за издигане на авторитета на тази професия в България. В своята видеопрезентация с разказ за дейността си през последните години Петя Запрянова успява да впечатли журито на конкурса.

Сертификатът в категория „Акушерство" за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа й бе връчен от Крис Пойнтън (Великобритания), който е съосновател на кампанията и съпруг на д-р Кейт Грейнджар. „Чувствам се наистина горд, че участвам във вземането на решения за тези престижни награди. Хората, които работят в здравеопазването, наистина надхвърлят себе си всеки ден и аз им се възхищавам. Кейт със сигурност би се гордяла с всеки човек или екипкойто е номиниран, и би се радвала за признанието им", споделя Крис Пойнтън.

Източник: clinica.bg