Пандемията от коронавирус се превърна в най-голямото предизвикателство пред образованието в историята,  като към средата на юни учебните заведения в 160 страни по света са били затворени,  а над 1 млрд. ученици са били засегнати. Това заяви генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс. По думите му 40 млн. са пропуснали предучилищната подготовка.

Според Гутериш в резултат на тези обстоятелства светът е изправен пред „поколенческа катастрофа“, която може да доведе до безвъзвратната загуба на човешки потенциал в огромен мащаб и да подкопае десетилетия на напредък в образованието.

Още преди началото на пандемията Гутериш предупреди, че светът е изправен пред „образователна криза“, тъй като над 250 млн. деца са били извън образователната система, а само една четвърт от младежите в средните училища в развиващите се страни напускат учебните заведения с придобити „основни умения“.

Според прогноза на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО, покриваща 180 страни по света, около 23,8 млн. деца и младежи от предучилищна възраст до университетска възраст са под риск от изпадане от учебната система през следващата година заради пандемията от коронавирус.

Намираме се в ключов момент за децата и младите хора по света. Решенията, които правителствата и техните партньори вземат сега ще окажат трайно влияние върху стотици милиони млади хора и перспективите за развитие на редица страни през следващите десетилетия“, коментира Гутериш във видео обръщение.

Главният секретар на ООН определи като най-важен приоритет връщането на учениците в класните стаи.

След като местното разпространение на COVID-19 бъде поставен под контрол, връщането на учениците в училищата и учебните институции, при възможно най-безопасни условия, трябва да бъде основен приоритет“, добави той.

Източник: obekti.bg