Указанията за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ротавирусните ваксини, които от началото на 2017 година се покриват 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), вече са публикувани на сайта на институцията. Общопрактикуващите лекари могат да се запознаят с тях в секция "Указания" на панела с информация, предназначена за тях.

Родителите, които желаят да поставят на децата си ваксина срещу ротавирусните гастроентерити, вече имат възможност да го направят напълно безплатно. От началото на 2017-та година ротавирусните ваксини се покриват 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).  

  • Ваксината е с препоръчителен характер и се прилага най-рано след навършване на шест седмици на бебето. Поставя се от общопрактикуващите лекари.
  • Здравната каса заплаща за приложените ваксини. Средствата по програмата се превеждат чрез трансфер от Министерство на здравеопазването. 
  • Възможността ротавирусна ваксина да се постави безплатно е част от приетата „Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити".

Според указанията у нас ще се използват два продукта с орално приложение, които се поставят на деца след 6-та седмица след раждането. Нужните количества ще се заявяват от личните лекари и ще се доставят директно от производителите или от търовци на едро. За целта здравната каса ще договаря отстъпки с притежателите на разрешение за употреба и ще подписва договори с всички доставчици, желаещи да осигуряват продуктите у нас.

Източник: redmedia.bg