За поредна година фондация "Нашите недоносени деца" ни напомня за малките големи герои, които се нуждаят от подкрепа, за да се справят с трудностите, които животът им е предоставил. За втора година фондацията организира Вечер на чудеста. Събитието ще се състои на 14 ноември в Софийска градска художествена галерия.

„Нейният смисъл е отново да говорим по проблемите, но и да благодарим на хората, които много активно цяла година се занимават с проблемите на недоносените деца - неонатолози, обществени личности, посланици. Започнахме кампанията в края на миналия ноември и тя тече целогодишно. Ние продължаваме, защото са необходими много средства. За миналата година успяхме да реализираме дарения на стойност 180 000 лв. което никак не е малко, но това, което ни се иска хората да разберат, е че тези средства не са необходими само за животоспасяваща апаратура, но преди всичко едно рано родено бебе, което прекарва дори по 6 месеца в интензивно отделение, има много потребности и проблеми, с които се сблъсква заедно със семейството си", обясни пред БНТ един от доброволците на фондацията Мая Красимирова.

От „Нашите недоносени деца“ подчертаха и необходимостта от национален план за проследяване на децата от 0 до 7 години. Такъв проект вече е внесен в Министерството на здравеопазването. Той предвижда да има по-добра организация и яснота какво се случва с децата, след като напуснат интензивно отделение. Оказва се, че 30% от тези деца остават с много сериозни проблеми - ослепяване, белодробни проблеми, детска церебрална парализа.

„50% от децата пък остават с по-леки, но дългосрочни проблеми, свързани с уменията за учене, социалната адаптация, поведенчески проблеми и всичко това трябва да се открие навреме. Родителите първо са много уплашени и объркани, а трябва да взимат адекватни решения. Проектът предвижда един регламент, който казва в коя възраст какви прегледи трябва да се направят на децата", допълни Красимирова.

Всеки присъстващ на Вечер на чудесата ще има възможност да купи специален календар, за да се включи в кампанията.