Защо е важно да пускате музика на бебето?

Слушането на музика определено е в полза на бебето. Можете да съдите по себе си, например чрез определен тип музика може да релаксирате, да заспивате по-лесно и т.н. По същия начин стоят нещата и с вашето бебе. Доказано е, че приспивните песнички действат успокояващо на новороденото. Има голяма вероятност да се налага да пеете на бебето, за да заспи ако се е събудило през нощта. Ако бебето е недоносено, музиката дори може да подобри развитието му. Според проведени проучвания, недоносени бебета са разделени на две групи. На едната група са пускани записи на приспивни песни в продължение на 40 минути за период от 4 дни. След приключването на експеримента се оказало, че дори и за този кратък срок „музикалните” бебета наддали повече и имат по-силен сърдечен ритъм.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ  VIBER ОЩЕ СЕГА

Музиката носи полза и за вас. Чрез слушането на музика може да подобрите настроението си, да успокоите обтегнатите си нерви и да отпочинете. Музиката помага за създаването на по-добра връзка между вас и бебето. Когато му пеете то възприема и запомня по-добре гласа ви и интонацията ви. Няма доказателства, че музиката ще направи бебето ви по-умно. Според някои изследователи, ако детето ви се научи да свири на някакъв инструмент, в последствие по-лесно ще се справя с математиката. Според друго изследване, детето което взема уроци по пиано има по изразено 3D (обемно) мислене. Все пак тези изследвания са върху по-големи деца, а не бебета. Бебето може да различава речта от музиката, но му е трудно да различава различните стилове. Бебето обикновено придобива музикален слух още след 4-месечна възраст.

 Как да запознаете бебето с музиката?

Следвайте няколко правила:

  • Пускайте музика на бебето. Подходящо е музиката да бъде танцувална потанцувайте пред бебето, ако е баладична - го гушнете. Различни регулярни дейности, като например игра с бебето, хранене и т.н., можете да „озвучавате” с разнообразна музика и по този начин да предизвикате интереса на бебето, както и да възпитавате неговия музикален слух и култура. Пускайте определена музика на малчо преди лягане - по този начин бебето ще си създаде асоциация "песен - сън" и така по-лесно ще му създадете режим за спане. Подбраната музика трябва да бъде тиха и спокойна, а стаята затъмнена.
  • Пейте на бебето. Не се тревожете как звучите, вашето бебе не е музикален критик и определено обича вашия глас. Не се ограничавайте само с детски приспивни песнички - можете например да пуснете уредбата и да припявате някоя популярна песен. Можете да показвате на бебето различни песни и да изпявате наименованията им пред бебето. Подчертавайте пеенето с мимики и гримаси, за да поддържате вниманието на бебето.
  • Оставете бебето да „прави” музика самостоятелно. Може би му харесва да удря барабанче или ксилофон. Използвайте инструменти, които са подходящи за съответната възраст. Имайте предвид, че детето не може да се научи да свири на нещо преди да навърши поне 3 години.

 КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ХЕМОРОИДИТЕ

Коя е най-подходящата музика?

Следвайте подходящия стил музика - например дори вие да не харесвате класика, това не означава, че тя няма да допадне и на бебето, опитайте с този стил. Може би не е добра идея да използвате музика от типа на рап, хеви метъл, гръндж или поп-фолк. Изберете семпли мелодии които да са по-бързи през активната част от деня и по-бавни преди лягане. Вашата цел е да възпитате музикален вкус у детето, а не да го превърнете в следващия Моцарт. Бебето трябва да се забавлява, да открива нови звуци и ритми. Следете за неговото поведение, ако то хареса някоя мелодия, ще намери начин да ви уведоми - бъдете сигурни!