Д-р Георги Кръстев, АГ специалист от ДКЦ и УМБАЛ "Софиямед" споделя пред екипа на "9 месеца" с как да се справим с хемороидалната болест по време на бременността и след нея. Да, те са един от страничните ефекти на бременността, които всяка майка би желала да избегне. Но за разлика от наддаването на тегло например, хемороидите по-трудно се поддават на нашите усилия. И все пак, има ли начини да избегнем или поне да облекчим този проблем? И ако сме се "сдобили" с него по време на 9-те месеца, има ли надежда в някакъв момент след раждането да забравим за неприятното парене и дискомфорт?  

 Какво всъщност са хемороидите?

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове в долната част на правото черво и ануса. Те биват вътрешни и външни. Според различни проучвания засягат между 50 и 90 процента от бременните жени. Характеризират се със сърбеж, парене, кървене, болка. Диагнозата се поставя само от лекар - наблюдаващия акушер-гинеколог съвместно с хирург проктолог. Понякога тези оплаквания могат да бъдат симптом на друго, по-сериозно заболяване. Какво причинява появата на хемороиди при бъдещите майки? Факторите, които по принцип са отговорни за появата на хемороиди, са особено засилени при бременност: Много бременни се оплакват от запек, а рядко има и такива, които страдат от чести диарии. И двете състояния могат да са предпоставка за поява на хемороиди. Наднорменото тегло също е сред основните причини. Хемороиди могат да се появят и поради недостатъчност на съединителната тъкан или генетична предразположеност към нея. Зле влияят на кръвоносните съдове в областта на ануса също всички състояния, водещи до повишено вътрекоремно налягане, като физическо напрежение, напъни и т.н.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER  ОЩЕ СЕГА

Сред водещите причини за появата на този проблем са и състояния, водещи до венозен застой в долната част на тялото, като съдови заболявания, увреждания на черния дроб. Нарастващата матка и плодът след 12-ата седмица механично притискат големите съдове в таза и корема. При някои пациентки от значение са и определени медикаменти, които са приемали по време на бременността, както и различните нива на половите хормони. Проблемът, предизвикан от посочените по-горе предпоставки, често се обостря вследствие на принудителна работна поза като дълго седене или стоене.

Раждането (нормално или с цезарово сечение) задълбочава ли допълнително проблема?

Да, нормалното раждане на плод над 3800 грама или период на изгонване повече от 20 минути са рискови фактори. Противно на някои заблуди, раждането чрез секцио също не предпазва от поява или усложняване на съществуващи хемороиди, както и от "смъкване" на половите органи. Всъщност доста са случаите, при които майката не е имала подобни оплаквания по време на цялата бременност, но хемороиди се появяват при самото раждане (нормално или с цезарово сечение).

Има ли превантивни мерки, които жените могат да предприемат, за да избегнат появата на хемороиди?

Много важно е храненето. Препоръчителната диета, подпомагаща безпроблемната работа на червата, включва храни с повече фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти). Добре е да се избягват дразнещи пикантни и солени храни. От ключово значение е приемът на достатъчно течности - около 2 литра вода, отвари (чай), фреш, домашно приготвени компоти, сокове (без консерванти). Има ли медикаменти, съвместими с бременността, а после и с кърменето, които майките може да използват? Мазила или свещички с кортикостероиди и/или локални обезболяващи могат да се прилагат след консултация, но не са за продължителна употреба. Добре влияят и някои билкови мазила, регистрирани като хранителни добавки. Бихте могли да ползвате също съдоукрепващи витамини и добавки.

Да очакват ли бременните, че след раждането проблемът постепенно ще отшуми, или това разширение на съдовете може да остане перманентно?

Голяма част от бременните и родилките се разделят с хемороидите в рамките на 40 дни след раждането. След определена възраст обаче проблемите със съединителната тъкан се връщат с нова сила. Засягат се кожата, половите органи, кръвоносните съдове в аналната област. Ето защо профилактиката, хигиената, спортът, разумният хранителен и питеен режим са решаващи за еластичността на тази тъкан.

А ако проблемът вече се е появил, как може да се облекчи състоянието?

  • Трябва да не се допуска запек. Борбата с него е чрез посочената диета, както и с различни омекотяващи фекалиите препарати, които обаче могат да се използват само след консултация с акушер-гинеколог.
  • Облекчаващо състоянието е и посещение на тоалетната в клекнало положение или с допълнително столче за краката. Движението и леките до умерени физически упражнения също влияят добре.
  • Препоръчителни са и упражненията за стягане на тазовото дъно. От тях има двойна полза - помагат и при раждането.
  • Задължителна е също отличната хигиена - тоалет само с хладка вода. При липса на условия може да се използват тоалетни кърпи без алкохол.
  • Благоприятно влияят и компресите (не вана) с топли или студени билкови антисептици като смрадлика или лайка.

При възникнали усложнения като странгулация (хемороидите не се прибират спонтанно или при натиск) или тромбоза (възелът е подут, твърд и много болезнен) задължителна е консултацията с лекар.