Все по-често след радостта от появата на новия член в семейството, в рамките на месец-два, е налице тревога - детето се оказва с атопичен дерматит... Бебето плаче силно при преобличане, но се чувства прекрасно, когато нищо не се докосва до чувствителната му кожа, нещо повече - през нощта се появяват кризисни моменти, поради затопляне или неподходящо облекло - твърде позната картина за родителите, попаднали в капана на дерматита. 


Може би майките и татковците са били подготвени за почти всички особености, свързани с грижата за новороденото, но не и как да действат при подобна диагноза.


Фактите са красноречиви: в около 70% от случаите заболяването започва в кърмаческа възраст, но също така може да изчезне спонтанно на 3, 8 или 15-годишна възраст.

При децата с атопичен дерматит е налице дефицит на гамалиноленова киселена, притежаваща ценното умение да тушира сърбежа и предотвратява дехидратацията. Голяма част от тях страдат и от нарушена обмяна на ненаситените есенциални мастни киселини.


През зимата атопичната кожа е подложена на още повече климатични провокации - за да се справи с тях обаче, се нуждае от подкрепа. Нека студеното време да не ви спира да извеждате редовно бебето, то се нуждае от чист въздух (изключение са обилен снеговалеж, мъгла, дъжд, минусови температури). 

Прочетете още: Грижа за кожата на мама и бебе през есента и зимата

Например - знаете ли, че чистото масло от Нахткерцен (вечерна иглика) се отличава с богато съдържание на есенциални мастни киселини. Именно поради това се превръща в отлична съпътстваща грижа при атопичен дерматит, невродермит, екземи и много суха и чувствителна кожа.

Какви са симптомите на атопичния дерматит?

  • зачервявяне;
  • сърбеж;
  • лющене, изпръхване и напукване на кожата на лицето (бузите, шията), както и на гънките на лактите и коленете или предната част на предмишниците и подбедриците.

Защо заболяването се отключва? 
Разбира се, зад всяка здравословна проява, изискваща намесата на медицински специалисти, си има конкретни причини. И ситуацията при атопичния дерматит не е изключение - в ролята на "лошите" са вирусите и алергените (онези от тях, провокиращи заболяването, могат да бъдат - краве мляко, пшеница, ориз, някои видове плодове, яйчен белтък, пчелен мед и др).

Освен че е необходимо с повишено внимание да избирате дрехи за бебето и малкото дете, ако те са притежатели на атопична кожа, е редно да селектирате и подходящо меню (за по-големите деца). 
Подходящо лечение е наложително да се приложи от страна на педиатър/дерматолог/алерголог след преглед и конкретни изследвания.

Не на последно място, както вече споменахме по-горе, атопичната кожа ще очаква всекидневна козметична грижа, която да я хидратира, успокои, насити с липиди, да възвърне мекотата ѝ и да премахне неприятното усещане за опънатост и дискомфорт.

За всяка кожа...
Всъщност, нека бъдем откровени - не само атопичната кожа се нуждае от това, но и кожата на всяко бебе и малко дете, защото е уязвима, тънка, деликатна.

Как да изберем правилна козметика?
NB! Запомнете: търсете специализирана и максимално изчистена от излишни съставки (консерванти, силиконови и парафинови масла, аромати и оцветели) козметика, насочена към деликатната детска кожа. Ежедневната хидратация е от ключово значение!

Решението:
Вярваме, че серия Sensibel Nachtkerzen на Dr.Theiss ще ви бъде изключително полезна не само през първите месеци с новороденото, но безсрочно, успявайки да се превърне в любима грижа за цялото семейство. Серията включва продукти от А до Я за деликатната кожа: душ-олио, шампоан, балсам- масло-във-вода, интензивен балсам, грижа за лице.
Научете повече за продуктите ТУК