Вашето малко бижу вече е в ръцете ви. Поздравления! Но не се учудвайте, ако в първите дни, бебето ви не изглежда точно като „бижу”. Вероятно ще забележите някои „странности” във физиката на новороденото, които не сте очаквали, но повечето от тях всъщност са съвсем нормални и не са причина за тревога.

Глава

Например, ако сте раждали естествено, главата на вашето бебе може да изглежда леко деформирана, защото то е било притиснато в родовия канал. Обикновено този тип деформации изчезват в рамките на няколко дни след раждането.

Има две меки места на главичката на детето, едно отзад и едно на върха, наречени фонтанели. Благодарение на тях главата на бебето може да се премине през родовия канал по време на раждането. Освен това, фонтанелите осигуряват и необходимия за бързия мозъчен растеж, капацитет на черепа. Под кожата има здрава мембрана, която предпазва бебето, така че няма нужда да се страхувате да докоснете тези зони. 

Кожа

Възможно е да забележите червени следи, драскотини или натъртвания, причинени от процеса на раждане. Те ще се излекуват и ще изчезнат през първите две седмици на бебето извън утробата. Други кожни прояви, като бебешко акне или милиа – малки, плоски, жълти или бели петна по носа и брадичката, ще изчезнат при нормалната грижа за кожата. 

Очи

Вероятно нямате търпение да разберете какъв е цветът на очите на вашето бебе, но ще трябва да проявите търпение. Обикновено новородените имат бледосини очи, които могат да потъмнеят след няколко месеца. Някои бебета изглеждат кривогледи, защото мускулите на очите им не са достатъчно силни, за да задържат позиция. Това обикновено се надраства в рамките на шест месеца. 

Дишане

Бебетата дишат през носа и обикновено коремчетата им се повдигат при вдишване. Възможно е назалните канали да бъдат подути през първите няколко дни и това може да доведе до задъхване или кихане. Може да забележите, че новороденото спира да диша за около 5 до 10 секунди и след това започва отново. Това е известно като периодично дишане и е нормално. Ако обаче детето ви спре да диша за по-дълго време, обадете се на вашия лекар незабавно.  

Гениталии

Много новородени, както момчета, така и момичета, имат подути гениталии и гърди, но всяко подуване обикновено изчезва в рамките на няколко дни след раждането. При новородените момиченца може да се наблюдава леко кърваво вагинално течение. 

Нокти

Ноктите на вашето бебе ще растат бързо. Използвайте мека пила или бебешка нокторезачка, за да ги подкъсите. Не гризете ноктите на бебето. Така има опасност да  откъснете кожа заедно с нокътя. Повечето бебета стават нервни, когато ноктите им се пилят или режат, затова се опитайте да намерите време за тази процедура докато бебето спи. Наслаждавайте се на времето с новороденото и на всяка подробност и особеност на външния му вид. Начинът, по който изглежда мъничето се променя бързо, но винаги ще остане вашето малко бижу!