Да имаш близнаци, означава ли всичко да е двойно? Що се отнася до детското креватче, спокойно може да минете и с едно за известно време. Според Джордж Коен, професор по педиатрия в Медицинския университет във Вашингтон, ако близнаците нямат хронични здравни проблеми, могат да спят в едно легло през първите седмици или месеци. Близостта до братчето или до сестричето действа успокояващо на повечето деца и им помага да заспиват по-лесно. Не слагайте обаче три близначета в едно легло, това вече ще е пренаселване! Още няколко съвета: Сложете бебетата в срещуположните краища на леглото така, че крачетата на всяко от тях да са насочени към лицето на другото. Облечете им пижами или ги сложете в спално чувалче и отстранете чаршафите, възглавниците и играчките от леглото. Не се тревожете, че ще си пречат – те вероятно ще заспят точно при плача на всяко от тях.
Не се безпокойте, ако някое от двете се простуди. Болното дете е било заразно още преди да се появят симптомите на заболяването, така че другото вече е било изложено на вируса.


Разделете децата, когато станат много подвижни. На 5–6-месечна възраст, когато започнат да се търкалят или да пълзят в кревтчето, близнаците се нуждаят от отделни легла. Може да приближите леглата им или да ги допрете едно до друго, за да могат да се радват взаимно на компанията си.