Много от нас като деца са мечтали да имат близнак - да си сменят местата в училище, да имат едни и същи дрехи, да правят номера на околните и още, и още... На малките подобно поведение им се вижда забавно. Но за една майка това е двойна отговорност, двойно повече грижи, двойно повече пелени, две роклички на цветенца, два комплекта войничета…


Старите хора казват, че ще родиш близнаци само ако в рода имаш близнаци. Това съвсем не е така. Около 30% от близнаците стават "случайно", без наследствена връзка. Никоя жена не е застрахована, че няма да се сблъска с двойна радост.


"Повечето жени са приятно изненадани, когато разберат", казва д-р Антонина Ковачева, началник на Диагностично-консултативното отделение на II САГБАЛ "Шейново". Някои се радват, други се притесняват от проблемите, от раждането и отглеждането на две бебета.
Според статистиката

1 на 80 жени ражда близнаци
Ако сте по-възрастна, в рода имате близнаци, водите спокоен живот, храните се редовно и здравословно, има по-голяма вероятност да станете горда майка на две бебета. Все още учените не могат да обяснят факта, че най-много близнаци се раждат при черната раса.


Най-сигурният метод за установяване на двуплодна бременност е изследване с ехограф. Точната диагноза зависи от апаратурата, квалификацията и подготовката на лекаря.
Силно сутрешно гадене, отоци по краката, силни болки в кръста, и разбира се, по-голям корем и анемия са отличителните белези на такава бременност. Вместо с 12-14 кг (както обикновено е при едноплодна бременност), жените наддават с 30, дори 40 кг за 9-те месеца. "За съжаление българката не се храни балансирано и смята, че по време на бременността може да се тъпче с каквото си поиска. А когато бебетата са две, положението става още по-тежко", обяснява д-р Ковачева.
Лекарите препоръчват при многоплодна бременност жената
да посещава по-често женската консултация Периодично акушерката следи обиколката на корема, големината на матката, детските сърдечни тонове. Медиците пък наблюдават разположението на плодовете, количеството на околоплодната течност, зрелостта на плацентата.
Понякога обаче близнаците в утробата на майката не се развиват еднакво. Случва се единият да расте за сметка на другия. По-малкият и по-безпомощен става донор на кръв на втория. В такъв случай има риск едното бебе да загине. "За съжаление това не може да се предотврати, но може да се открие навреме и да се вземат мерки", казва д-р Ковачева. Ако се появи в средата на бременността, лекарите предписват на бременната съдоразширяващи лекарства, белтъчна храна и др.
Преди време в "Шейново" имало такъв случай. Едното бебе починало в утробата на майката още в 5-ия месец. Всяка седмица бременната била наблюдавана на ехограф и въпреки проблемите износила и родила другото дете без усложнения. "Шокът е голям, жените приемат много тежко факта, че са загубили едното бебе. Има и сериозна психологическа бариера - как този плод ще остане в утробата до раждането на другия", обяснява лекарката. При двуплодна бременност често се случва лекарите да предизвикат раждането седмици преди термина, ако се установи, че едното бебе "краде" кръвта на другото.
Ако сте бременна с близнаци и раждането наближава,
няма място за паника
За Вас и бебетата Ви ще се грижат акушер-гинеколози и педиатри, анестезиолог и няколко акушерки. В зависимост от разположението на плодовете акушер-гинекологът определя начина на раждане. Случва се едното бебе да излезе по нормалния път, а за другото да се наложи секцио.
Обикновено "по-нахалното" и, разбира се, по-добре разположеното бебе първо излиза на бял свят. Ако раждането е нормално, до 20 минути след това трябва да проплаче и второто.
А след това? Ще се радвате на две креватчета, две розови (сини) ританки… и две сияйни човечета.

Приказка за двама
В далечната 1811 г. в малко градче в Тайланд млада майка лежи изморена след дълго и продължително раждане. Въпреки болките и страданието тя е щастлива и с разтворени обятия очаква да прегърне децата си. Внезапно акушерката надава ужасен вик и с треперещи ръце подава двете бебета на родилката. Две главички, четири ръце и четири крака, но… един гръден кош. Приела съдбата си, майката ги кръщава Чанг и Енг - сиамските близнаци.
Двете деца растат обградени от любовта на семейството, докато един ден предприемчив американец забелязва, че те могат да станат лесен източник на пари. Едва 18-годишни, момчетата заминават за Съединените щати, изоставяйки майка си и родния Сиам.
Десет години те обикалят Америка, а любопитни хора плащат само за да ги зърнат. Уморени от дългите часове по пътищата, близнаците решават да се установят в Северна Каролина. Скоро след това Чанг и Енг се запознават с две прекрасни сестри - Аделаида и Сара. Сиамските близнаци са поразени от стрелите на Купидон и бързо вдигат сватба. Четири дни братята живеят при едната съпруга и четири - при другата.
Въпреки странните обстоятелства двамата братя се радват на щастлив брак. Съдбата подарява на Чанг и Аделаида десет деца, а на Енг и Сара - единайсет. Близнаците били безкрайно щастливи със съпругите си, но често се карали помежду си. С дни не си говорели и все ходели до болницата с надежда някой лекар да ги раздели.
В една студена зимна нощ Енг се събудил внезапно. Неговият 63-годишен брат лежал бездиханен на леглото. Два часа по-късно Енг също починал от мъка.