Появата на близнаци винаги е свързана с множество митове и е обвита в тайнственост. Предлагаме ви 8-те най-често срещани заблуди, свързани с раждането на две, а защо не и на три… бебета.


Първи мит: Близнаци се появяват през едно поколение.
Истината: Статистиката сочи, че близнаците се раждат без никаква зависимост от поредността на поколенията. Вярно е, че при зачеването им наследственият фактор играе голяма роля, но всяка жена може да се окаже с две, вместо с едно бебе, независимо от поколенията. Има случаи, когато бъдещата майка дори пренебрегва симптомите на двуплодна бременност, защото смята, че след като майка й е родила близнаци, това ще я отмине.

Втори мит: Близнаци се раждат по-често след зачатие ин витро или ако двойката е лекувана за стерилитет. Хората с по-висок жизнен стандарт, които се хранят здравословно и имат добри условия за живота, са с по-големи шансове да станат родители на 2–3 бебета едновременно.
Истината: Вярно е, че след оплождане ин витро по-често се появяват близнаци, но колко такива оплождания се осъществяват годишно?! Никой не е застрахован от това да се радва на две деца. Няма и никаква зависимост от жизнения стандарт на двойката. В някои райони на Африка има цели села, в който се раждат само близнаци. А те не се славят с много добри условия на живот.

Трети мит: Често до раждането бременната може и да не разбере, че носи две деца под сърцето си.
Истината: Медицината се развива много бързо, а апаратурата става все по-прецизна. Ето защо шансът лекарят да не забележи, че жената очаква две деца, е минимален. Двуплодна бременност най-точно може да се установи след третия месец.
Четвърти мит: Няма да имате кърма и за двете деца. Задължително трябва да използвате и заместител.
Истината: Разбира се, че двете бебета ще имат нужда от двойно повече мляко. Но организмът на жената обикновено произвежда толкова, колкото е необходимо и за двете кърмачета. Ето защо не бива да се притеснявате, че мъничетата ще останат гладни. Ако децата не наддават добре на тегло по лекарска препоръка може да прибегнете до шишето със заместителя. Често през първите няколко дни след раждането много майки на близнаци се обезкуражават от липсата на мляко. При тях то идва малко по-късно. Дори отначало и да нямате кърма, не се отчайвайте, а дръжте децата на гърдата – малките имат нужда и от контакта с Вас.
Пети мит: Всички ще Ви помагат, ако имате близнаци.
Истината: Семейството, приятелите и познатите Ви ще се радват на малките човечета, но надали ще отделят много от времето си, за да Ви помагат. Добре е да сте подготвена както психически, така и физически за уморителен маратон през първите няколко години. Внимателно обмислете кой, кога и как ще Ви помага. Не разчитайте, че във всеки момент може да повикате роднините си. Две бебета накуп е голяма отговорност, която не всеки може да поеме.
Шести мит: Винаги единият близнак ще е по-добър от другия.
Истината: Връзката между близнаците е много динамична. Но “добрият” и “лошият” близнак съществуват само по филмите. Родителите не бива да имат предварителна нагласа, че едното дете е по-добро от другото. Не се отнасяйте към децата като към лидер и губещ или като към побойник и жертва. Още от раждането си децата търсят баланса помежду си и Вие трябва да им помогнете. Не очаквайте да са напълно еднакви.
Седми мит: Близнаците разделят всичко помежду си.
Истината: Близнаците се научават да споделят играчките си, както всички други деца. Понякога те с радост преотстъпват играчките и дрехите си, но винаги държат нещо само за себе си. Не очаквайте, че двойката непрекъснато ще си разменя вещите. Затова купувайте от всичко по две. И близнаците бързо развиват чувството за собственост.
Осми мит: Близнаците трябва да са разделени в детската градина, така ще научат много повече.
Истината: Няма формула, с която да накарате децата да учат повече, освен ако те сами не го желаят. Добре е малките да ходят на една и съща детска градина, така могат по-лесно да преодолеят трудностите при адаптирането. Те са здраво свързани един с друг и разделянето им ще е голям шок.