37 - 40-а седмица

Бременността продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.
През този период органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо. Симбиозата между бъдещата майка и бебето в утробата е сред най-забележителните уникални природни феномени.

Адам:
Срещата ни с Бебе 2004 (т.е. нашия син!) наближава. Вече две нощи тръгвахме за тази среща и двата пъти ни върнаха от родилното отделение, тъй като тревогата била фалшива. Мама 2004 не беше на себе си…
Всичко уж е подготвено, а около нас витае някакво голямо напрежение. Сигурно е трудно да се живее с такъв голям корем, но на кенгуруто лесно ли му е…
Не съм убеден, че съм подготвен за баща. Моята половинка настоява да присъствам на раждането. Тази възможност ме изнервя. Не мога да гледам кръв, още по-малко да слушам викове и стенания. Това, което съм виждал по филмите, ме ужасява. Страхувам се да не объркам сценария и докторите да се скупчат над мен, ако припадна, и това да усложни раждането на момченцето ни.
Дано Мама 2004 да се откаже сама от мерака да съм до нея.
Моите приятели "със стаж" само мечтаят как юнашки ще се напием по случай събитието. Това било върхът на сладоледа. Както се казва, "Един гледа сватба, друг брадва"… Абе, заредил съм бара с напитките. Това май е моята реална подготовка.

Ева:
Всеки ден се събуждам с мисълта, че точно Днес ще родя. И всяка вечер заспивам с огромния корем. Страхувам се да оставам сама вкъщи. Все намирам някакъв повод да се обаждам на Татко 2004. Искам да съм сигурна, че ми е под ръка, когато се наложи.
Сънувам странни неща. Бебето ми се явява под различни образи. Стряскам се и се мъча да тълкувам какво ли означава сънят. Най-често виждам детенцето ни като някакво малко сладко животинче - котенце, зайче, веднъж дори пингвинче... Не ми се иска бебето да дойде по-рано (вече така свикнахме в ситуацията "две в едно"), но пък изгарям от нетърпение да го гушна и целуна. Имам вече контракции.
Татко 2004 като че ли е по-уравновесен в очакването. Не се поддава като мен много-много на емоции и внася разум в моето бръщолевене…
Всичко за болницата ми е готово. Е, все добавям по нещо и като погледна чантата, имам чувството, че ще съм в дълга задгранична командировка.
Вчера докторът ми съобщи, че бебето се е обърнало с главата надолу и няма да има секцио. Слава Богу! Така се страхувах от операция. Не съм от жените, които не търпят болки. Пък и съм против тази мания за цезарово сечение, която си е направо против природата. Според лекаря ми имало още време до Деня.
Ходих на училище за подготовка за раждането, продължавам да чета "9 месеца", но кой знае защо си мисля, че не съм достатъчно осведомена и няма да разбера кога започва раждането. Дано всичко да е наред и бебето да дойде по-близо до планираната дата.
Първият дом на нашето Слънчице (т.е. неговата стая) е прекрасен. Блести от чистота, изпълнен е с весели цветове и сигурно в него Бебе 2004 ще е щастливо.

Докторът:
37-ата г.с. е първата седмица, след която може да родите на термин Вашето дете.
Пригответе чантата с вещите си за болницата.
Всеки ден подготвяйте гърдите за кърмене.
Заедно с Вашия партньор и близките осигурете ред и чистота у дома. Те са задължителни за посрещането на Новия човек.
Не се преуморявайте. Пазете силите си за раждането. Използвайте всеки удобен момент за почивка, като лягате в странично положение.
Добре е списъкът с телефонните номера на Бърза помощ, на таксита на повикване, на близки и познати да е на видно място, особено ако сте сама през деня.
Може да се наложи да постъпите преди, по време или след термина в родилния дом, без да имате родилна дейност. Това не бива да Ви притеснява. По-добре е и за Вас, и за бебето.
Ако до 42-рата г.с. не родите, предстои Ви индукция (предизвикване) на раждането, за да се предотвратят усложненията от преносването.
Внимавайте - ако околоплодните води изтекат, вземете душ, след което бързо тръгнете към родилния дом, дори да нямате болки.

Nota bene!
В 37-ата г.с. плодът е тежък около 2700 г и е дълъг около 45 см. В 40-ата г.с. теглото му е около 3300-3400 г, а дължината - около 50 см.
През периода 37 - 42-ра г.с. наблюденията на бременната са всяка седмица. При усложнения на бременността може и да са по-чести. С акушерска слушалка или акушерски монитор се проследяват детските сърдечни тонове. При рискова бременност е желателно ежеседмично мониториране на плода чрез т.нар. нон стрес тест.
Чрез периодични гинекологични прегледи се преценяват състоянието и готовността на маточната шийка за раждането.
Десетина дни преди термина акушер-гинекологът прави комплексна преценка на размерите на таза на бременната, големината на плода, рисковите фактори и съставя прогноза на раждането.
Към термина се извършва ултразвуково изследване на плода, което след термина се прави през всеки 2-3 дни, като се следи темпото на намаляване на количеството на околоплодната течност.
Само 5% от бебетата се раждат на определената дата. Раждането може да стане във всеки момент след 37-ата г.с.
Когато промените в маточната шийка напреднат и започнат болки и контракции, раждането вече е в ход.
Ранен предвестник на раждането е спадането на маточното дъно надолу поради смъкването на плода във входа на таза. Появява се напрежение в долната част на корема.
Непосредствено преди да започне раждането, се появяват чести позиви за уриниране, понякога и за дефекация. Сънят става особено неспокоен.
Възможно е през последните две седмици теглото на бременната да спадне. Това е сигнал, че бебето е напълно зряло и раждането ще започне до десетина дни.

Камасутра
Когато Денят наближава и търпението Ви е накрая, възползвайте се от възможността да си позволите нещо повече! Семенната течност съдържа простагландини - хормони, които се използват за предизвикване на закъснялото раждане. Няма ли да предпочетете естествения и далеч по-приятен метод... Лекото притискане на зърната на гърдите Ви от партньора също може да ускори нещата.
Седите или лежите на една страна. Партньорът Ви масажира с леки кръгообразни движения, като втрива в кожата Ви крем за подобряване на еластичността й. Или поглажда с добре намазани ръце корема, бедрата и гърдите Ви и кой знае още какво...