Бременността продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца. През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо.


Този календар е подготвен със съдействието на Силвана Петрова.

Дневникът на Мама 2010:
Бременността ми наближава своя край и този месец е изпълнен с очакване всеки момент да се появи дъщеричката ми. Толкова е вълнуващо и същевременно страшно. Със съпруга ми още не сме решили как ще се казва детето. Спрели сме се на няколко имена, но най-вероятно ще преценим едва след като се роди. Още преди време обсъждахме този въпрос и вече имаме списък с имена. Трябва само да преценим кое ще й подхожда най-много. Още в 4-ия месец след прегледа на 4D ехограф разбрах, че ще имам момиченце и много се зарадвах. Това беше моята мечта. Очаквах, че бъдещият татко ще е неприятно изненадан, но напротив. Той също е толкова доволен, колкото и аз.


Вече от две седмици съм в отпуск по майчинство и се наслаждавам на спокойни дни. Разхождам се повече и въпреки студеното време, постоянно се движа. Не искам да се заседявам у дома. Купих много от нещата, необходими за мъничето. Бебешката стая е почти готова и чака само появата на дъщеричката ни. Нямам търпение да я видя. Купихме много хубаво креватче и почти всеки ден влизам да го гледам и да му се радвам. Преди месец направихме ремонт у дома. Боядисахме стените на детската стая в светлобежово. Със съпруга ми решихме в нея да преобладават светлите, жълти нюанси. Така, ако случайно бебето ни изненада и се окаже, че е момче, няма да има проблем. В стаята са и дрешките за изписване на дъщеричката ни. След раждането ще купим и останалото, а и съм сигурна, че ще получим много подаръци.
Вече съм избрала болницата, в която ще родя. Надявам се, че няма да има изненади и всичко ще протече гладко. Страхувам се от предстоящото събитие, защото ми е за първи път и не знам какво да очаквам. Искам да родя през естествените пътища и засега няма причини бебето да се появи със секцио. Чудя се дали да ми сложат упойка, или не. Притеснявам се от медикаментите за обезболяване и това, което чух от други, вече родили майки. Не знам как анестезията ще повлияе върху бебето, а и дали няма да има някакви негативни последствия за мен. Болката не ме притеснява, защото имам много висок праг на чувствителност. Все пак обаче не знам какво ме очаква и може би, ако положението стане нетърпимо, ще помоля да ми сложат упойка.

Всяка сутрин, след като се събудя, говоря на бебето. Това е моят начин да го поздравя. Когато дъщеричката ми се размърда, знам, че е добре и че е прекарала нощта спокойно. През последните месеци тя постоянно рита и се обръща. Радвам се на всичките й движения, макар че понякога са болезнени. Притеснявам се повече, ако е неподвижна няколко часа.
За щастие мъничето ми вече се е обърнало с главата надолу. Само преди няколко седмици беше в седалищно предлежание, но явно не й е харесало и сега е готова да излезе навън.
Когато не се разхождам, слушам музика у дома или чета някоя интересна книга. Знам, че това са моите последни спокойни моменти, преди да дойде бебето. След това вече няма да има време за релаксация.
Преди да забременея, често ходех на фитнес, но след като разбрах, че ще ставам майка, прекратих тези занимания. Въпреки че съм в 9-ия месец, досега съм качила само 8 килограма. Това е в границите на нормата и знам, че след раждането ще успея бързо да ги сваля. Не се притеснявам за фигурата си.
След като бебето се появи, ще разчитам на съпруга си да помага. Той е много въодушевен и чака с нетърпение появата на бебето.

Лекарят съветва
37-ата г.с. е първата седмица, след която може да родите на термин вашето дете. 
 Пригответе чантата с вещите си за болницата.
 Заедно с вашия партньор и близките осигурете ред и чистота у дома. Те са задължителни за посрещането на малкото човече.
 Не се преуморявайте. Пазете силите си за раждането. Използвайте всеки удобен момент за почивка, като лягате в странично положение.
 Добре е списъкът с телефонните номера на Бърза помощ, на таксита на повикване, на близки и познати да е на видно място, особено ако сте сама през деня.
 Може да се наложи да постъпите преди, по време или след термина в родилния дом, без да имате родилна дейност. Това не бива да ви притеснява. По-добре е и за вас, и за бебето.
 Ако до 42-рата г.с. не родите, предстои ви индукция (предизвикване) на раждането, за да се предотвратят усложненията от преносването.

На лекция С “9 месеца” на училище
В 37-ата г.с. плодът е тежък около 2700 г и е дълъг около 45 см. В 40-ата г.с. теглото му е около 3300–3400 г, а дължината – около 50 см.
 През периода 37–42-ра г.с. наблюденията на бременната са ежеседмични. При усложнения на бременността може да са и по-чести. С акушерска слушалка или акушерски монитор се проследяват детските сърдечни тонове. При рискова бременност е желателно ежеседмично мониториране на плода чрез т.нар. нон стрес тест.
 Чрез периодични гинекологични прегледи се преценяват състоянието и готовността на маточната шийка за раждането.
 Десетина дни преди термина акушер-гинекологът прави комплексна преценка на размерите на таза на бременната, големината на плода, рисковите фактори и съставя прогноза на раждането.
 Към термина се извършва ултразвуково изследване на плода. След термина то се прави през всеки 2–3 дни, като се следи темпото на намаляване на количеството на околоплодната течност.
 Само 5% от бебетата се раждат на определената дата. Раждането може да стане във всеки момент след 37-ата г.с.
 Когато промените в маточната шийка напреднат и започнат болки и контракции, раждането вече е в ход.
 Ранен предвестник на раждането е спадането на маточното дъно надолу поради смъкването (ангажирането на предлежащата част) на плода във входа на таза. Появява се напрежение в долната част на корема.
 Непосредствено преди да започне раждането се появяват чести позиви за уриниране, понякога и за дефекация. Сънят става особено неспокоен.
 Възможно е през последните две седмици теглото на бременната да спадне. Това е сигнал, че бебето е напълно зряло и раждането ще започне до десетина дни.

31 страстни дни
Можете да правите секс до изтичането на околоплодната течност, но в този месец сигурно ще предпочитате бавния, чувствен масаж. Най-добре вие водете ръката на партньора. А когато Денят наближи, възползвайте се от възможността да си позволите нещо повече! Семенната течност съдържа хормона простагландин, който се използва за предизвикване на закъснялото раждане... Лекото притискане на гръдните ви зърна от партньора също може да ускори процеса.
Седите или лежите на една страна. Партньорът ви масажира с леки кръгообразни движения, като втрива във вашата кожа крем за подобряване на еластичността. Или поглажда с добре намазани ръце корема, бедрата и гърдите ви и кой знае още какво...