Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.
През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.


В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Из дневника на Мама 2011:
В тези месеци се променя не само външният ми вид, но и мозъкът ми. Мисля по-бавно, понякога не „включвам“ какво ми казват, по-бавно намирам точните думи. Станах и доста непохватна – постоянно изпускам нещо, чупя... Започнах да си записвам какво трябва да направя, иначе все нещо забравям и се ядосвам. Никога не съм имала проблеми с паметта. Прочетох в интернет, че докато бебето се развива, изсмуквало от майка си всичко, което му е необходимо – не само калция и желязото, но дори и невроните в мозъка! Това обяснявало защо бременните имали проблеми както със зъбите, така и с помненето. Еврика!  Открих корена на моето оглупяване. Тъкмо се поуспокоих, но прочетох пък, че това било „ниската цена“, която някои бременни плащат. Затова пък през този период уменията за справяне с много житейски дейности се подобряват... Бременността засилвала и емоционалната интелигентност, каквото и да означава това... 


Все повече се тревожа за раждането. Не се страхувам толкова от болката, колкото дали всичко с бебето ще е наред и дали ще е здраво.

Вчера моят доктор потвърди, че ще имаме момиченце. Не казах на Татко 2011, защото съм сигурна, че ще е разочарован. Защо ли мъжете толкова много искат да имат синове?

Из дневника на Татко 2011:
У дома вече трудно се диша. Моето момиче пъшка от тежестта на корема, все намира за какво да се тормози, като често прехвърля негативните си емоции върху мен. Сутрин отивам в офиса с дълъг списък с поръчки, които след работа трябва да изпълня. Живея на бързи обороти.  Сигурно, когато бебето дойде, ще трябва нон стоп да помагам. Дори смятам да си взема отпуск и освен полагащите ми се дни на бащата след раждането.

Мама 2011 все ме подпитва какво искам да е малкото съкровище – момче или момиче. Отговарям й, че ми е все едно, само да е здраво. Да, ама не! Искам син! Искам да го уча на кайтсърф, да кара мотор, а един ден да пием биричка и да си говорим по мъжки… Моите мечти едва ли ще се харесат на майчето. Не смея дори да й ги подхвърля като шега. 

Често, когато бебето в корема рита, аз го успокоявам отвън с мили думи. То наистина се укротява. Голяма магия е! Уж е далече от нас, но вече можем да общуваме с него.

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят:
 Ако се чувствате тежка и трудноподвижна, не се натоварвайте с излишни дейности. Ако пък ви се струва, че преливате от енергия, не прекалявайте с чистенето и подреждането на дома. Пазете силите си за родилната зала!
 Ограничете въглехидратите в менюто си.
 През деня задължително почивайте по един-два часа. 
 Не се обездвижвайте! Правете често леки разходки.
 Вземайте топъл (не горещ!) душ преди лягане. Спете на лявата страна, като подлагате възглавница под десния крак, който е сгънат в коляното. Ако принудително спите в полуседнало положение, подпирайте добре гърба и врата си с възглавници.
 Не се прегърбвайте. Вечер правете леки упражнения за отпускане на гърба. Това ще ви помогне по-леко да понасяте тежестта на корема.
 Правете гимнастика (свиване и отпускане) за укрепване на тазовото дъно, докато гледате телевизия, по време на секс, при уриниране.
 Всеки ден проследявайте броя на движенията на бебето.  Ако движенията му са по-малко, изпийте една чаша прясно изцеден сок. Говорете на вашето дете. То ви чува и познава вашия глас.
 Крайно време е да определите къде ще раждате.
 Споделяйте преживяванията и чувствата си с вашия партньор, с приятелки, с близки хора.
 Мислете позитивно за раждането. Вярвайте в себе си!                                                                                                                                                                                                                          

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище:

 Посещенията на женската консултация са всяка седмица.
 В този срок се прави последното изследване за титър на антителата при жени с Rh (–) фактор. Извършва се и контрол на урината, на кръвните показатели и на кръв за Васерман. Следят се стойностите на кръвното налягане. 
 На 15 дни рутинно се проследява състоянието на бременната и на плода.
 През 33-ата г.с. бебето тежи около 1900 г и е дълго 40 см. В този срок то свива зениците си, когато върху тях попадне светлина. В 36-ата г.с. теглото на бебето рязко се увеличава и е около 2500 г, а дължината му е 44 см.
 Поради ограниченото пространство в матката движенията на плода намаляват.
 При задържане на течности, поява на отоци по краката, главоболие, зрителни смущения или стомашни болки незабавно трябва да се направи консултация с акушер-гинеколог.
 Ако движенията на бебето се усещат по-рядко, да се съобщи на лекаря.
 Постепенно бебето се обръща с главата надолу към изхода на таза. Дъното на матката също се смъква надолу и освобождава диафрагмата и стомаха от натиска. Това облекчава дишането на бременната.
 Натискът върху пикочния мехур е по-силен отвсякога.
 От време на време се появяват контракции, но те са подготвителни, не са редовни и болезнени.
 Хемоглобинът на бъдещата майка спада. Бебето има нужда от желязо и си го набавя от нея.
 Жените, които познават лекаря, при когото ще раждат, както и обстановката в родилната зала, пристъпват към процеса по-спокойно.
 Ако раждането започне в този период и не може да се потисне медикаментозно, новороденото има отлични шансове да оцелее с помощта на респираторни и други специални грижи.

Сексът
В този период сигурно вече сексът не ви привлича, но теоретично можете да се отдавате на плътското удоволствие до изтичането на околоплодната течност. Поради големия корем ще предпочитате бавния, чувствен масаж. Ако смятате, че партньорът ви не знае как да го прави, вие водете ръката му. Нежността помежду ви стимулира ендорфините, което означава повече щастие и за двамата.