Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.


В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.

Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Из дневника на Мама 2011:
Терминът наближава и безпокойството почти ме побърква. Вече се страхувам, че през деня оставам сама вкъщи. Няма как, защото любимият ми излиза за работа сутрин рано и се прибира вечер. Аз обаче често му звъня по мобилния, за да съм сигурна, че във всеки момент мога да го намеря и ако се наложи, той бързо ще дойде да ме вземе, за да тръгнем за родилното.


Постоянно имам контракции, но още не са през равни интервали. Чувствам се много нервна и напрегната. Сънят ми не е сън. Щом се унеса, започвам да сънувам странни сюжети, например, че вече съм родила, но съм гушнала вместо бебе... зайче.

Дано да родя до термина, макар че, от друга страна, така свикнах със съжителството с бебето в корема ми, че ме е страх, когато то се роди, хармонията ни да не се наруши.

Таткото като че ли не се вълнува много-много. Усещам, че му е досадно да коментираме предстоящото събитие. Това ме ядосва. Като че ли само аз ще ставам родител...

Вчера отново бях на преглед и лекарят ме успокои, че бебето се е обърнало надолу с главата и секциото ми се разминава. Имало обаче още време до Деня.

Бях на лекция за подготовка за раждането на С „9 месеца“ на училище и ми се струва, че теоретично съм научила „урока“ какво ме очаква в родилната зала. Дано само да няма изненади. Моля се бебето да е здраво и пътят му към мама и татко да е по-лек.

Стаята на нашето малко съкровище е напълно готова. Блести от чистота. Слънчицето ни сигурно един ден ще се радва на пъстрите й цветове. Благодаря на татенцето!

Из дневника на Татко 2011:
Моята половинка е изнервена и не може да си намери място. Постоянно има чувството, че раждането започва. Като я поуспокоя, се съгласява, че още не е дошло времето. Нали й е за първи път, откъде да знае точните сигнали за старта?! Разбирам, че й е трудно с огромния тумбак, ама да се сърди на природата, която е написала „сценария“...

У дома има много напрежение, в офиса стресът също е голям. Дано да имам сили да издържа.

Колкото повече наближава раждането на бебето ни, толкова по-големи стават страховете ми, че не съм узрял за баща. Когато минавам през някоя градинка, вслушвам се как някои бащи грижовно говорят на детето си. Замислям се дали ще мога да вляза в тяхната роля, но засега ми е трудно да се видя...

Моето любимо момиче настоява да съм до него в родилната зала. Дори се е уговорило с лекаря си. Това никак не ми харесва. Не понасям гледката на кръв, още по-малко издържам на крясъци и стенания. Страхувам се да не припадна, защото след това няма да има по-презрян мъж от мен.

Приятелите ми постоянно се обаждат да ме питат кога ще стана татко. Явно са в очакване на юнашко отпразнуване (т.е. напиване). Както се казва, „Един гледа сватба, друг брадва“. Иначе съм заредил бара с напитките, което е моята реална подготовка за очакваното събитие.

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят:

 37-ата г.с. е първата седмица, след която може да родите на термин вашето дете. 
 Пригответе чантата си за болницата.
 Заедно с вашия партньор и близките осигурете ред и чистота у дома. Те са задължителни за посрещането на Новия човек.
 Не се преуморявайте. Пазете силите си за раждането. Използвайте всеки удобен момент за почивка, като лягате в странично положение.
 Добре е списъкът с телефонните номера на Бърза помощ, на таксита на повикване, на близки и познати да е на видно място, особено ако сте сама през деня.
 Може да се наложи да постъпите преди, по време или след термина в родилния дом, без да имате родилна дейност. Това не бива да ви притеснява. По-добре е и за вас, и за бебето.
 Ако до 42-рата г.с. не родите, предстои ви индукция (предизвикване) на раждането, за да се предотвратят усложненията от преносването.
 Внимавайте – ако околоплодните води изтекат, вземете  душ, след което бързо тръгнете към родилния дом, дори да нямате болки.

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище

 В 37-ата г.с. плодът е тежък около 2700 г и е дълъг около 45 см. В 40-ата г.с. теглото му е около 3300–3400 г, а дължината – около 50 см.
 През периода 37–42-ра г.с. наблюденията на бременната са всяка седмица. При усложнения на бременността може и да са по-чести. Постоянно се проследяват детските сърдечни тонове. При рискова бременност е желателно ежеседмично мониториране на плода чрез т.нар. нон стрес тест.
 Чрез периодични гинекологични прегледи се преценяват състоянието и готовността на маточната шийка за раждането.
 Десетина дни преди термина акушер-гинекологът прави комплексна преценка на размерите на таза на бременната, големината на плода, рисковите фактори и съставя прогноза на раждането.
 Към термина се извършва ултразвуково изследване на плода, което след термина се прави през всеки 2–3 дни, като се следи темпото на намаляване на количеството на околоплодната течност.
 Само 5% от бебетата се раждат на определената дата. Раждането може да стане във всеки момент след 37-ата г.с.
 Когато промените в маточната шийка напреднат и започнат болки и контракции, раждането вече е в ход.
 Ранен предвестник на раждането е спадането на маточното дъно надолу поради смъкването на плода във входа на таза. Появява се напрежение в долната част на корема.
 Непосредствено преди да започне раждането, се появяват чести позиви за уриниране, понякога и за дефекация. Сънят става особено неспокоен.
 Възможно е през последните две седмици теглото на бременната да спадне. Това е сигнал, че бебето е напълно зряло и раждането ще започне до десетина дни.

Сексът

Въздържанието в последните месеци може да бъде нарушено. Възползвайте се от възможността да си доставите удоволствие от интимния акт. Семенната течност съдържа простагландини – хормони, които се използват за предизвикване на закъснялото раждане. Няма ли да предпочетете естествения и далеч по-приятен метод... Лекото притискане на зърната на гърдите ви от партньора също може да ускори срещата с бебето.